Τις συγχωνεύσεις κλινικών στο Νοσοκομείο «Μεταξά» καταγγέλλει η ΕΙΝΑΠ
Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) καταγγέλλει ως απαράδεκτες τις «μεθοδεύσεις για συγχώνευση των δύο ογκολογικών κλινικών σε μία, των δύο ακτινοθεραπευτικών κλινικών σε μία και των δύο χειρουργικών κλινικών σε μία» και μάλιστα «την ώρα που η επίπτωση του καρκίνου στη χώρα αυξάνει και το δημόσιο νοσοκομείο αποτελεί το μοναδικό καταφύγιο για χιλιάδες καρκινοπαθείς, την ώρα που οι λίστες αναμονής των ασθενών μακραίνουν επικίνδυνα».
Πιο συγκεκριμένα καταγγέλλει: Τεράστιες αναμονές για εξέταση στα εξωτερικά ιατρεία και για την έναρξη αντικαρκινικής θεραπείας. Χαρακτηριστικά, για μια σειρά ειδικοτήτων, όπως παθολόγοι-ογκολόγοι, ακτινοθεραπευτές, αιματολόγοι, οι ανά δίμηνο ανανεούμενες λίστες για εξέταση στα τακτικά ιατρεία συμπληρώνονται αυθημερόν, αποκλείοντας πληθώρα καρκινοπαθών οι οποίοι θα πρέπει να περιμένουν το επόμενο δίμηνο για να προσπαθήσουν ξανά για ραντεβού. Ειδικά για την ακτινοθεραπεία, που απαιτεί αναμονή σε δεύτερη λίστα για σχεδιασμό και έναρξη θεραπείας, ο χρόνος αυτός διπλασιάζεται.
Αναφέρουν ότι «σήμερα, 26/11/13, όποιος ασθενής θέλει να κλείσει ραντεβού με ογκολόγοστο ΜΕΤΑΞΑ δεν θα μπορέσει, γιατί οι λίστες είναι πλήρεις για το επόμενο δίμηνο. Το σύστημα για το άλλο δίμηνο θα ανοίξει στις 09/12/13 και αναμένεται να πληρωθεί αυθημερόν. Επίσης, όποιος ασθενής έχει ήδη εξεταστεί από ακτινοθεραπευτή και θέλει να προγραμματίσει την έναρξη της ακτινοθεραπείας του, η πρώτη διαθέσιμη ημερομηνία είναι στις 21 Γενάρη 2014, δηλαδή δύο μήνες μετά».
Η ενίσχυση με προσωπικό είναι απόλυτη ανάγκη για το νοσοκομείο. «Αυτή τη στιγμή από τις 156 θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού ΕΣΥ που προβλέπονται από τον Οργανισμό, υπηρετούν μόνο οι 96», σημειώνει η ΕΙΝΑΠ και συμπληρώνει πως οι συγχωνεύσεις όχι μόνο δεν αποτελούν λύση, αντίθετα επιδεινώνουν την υπάρχουσα κατάσταση: «Η δημιουργία κλινικών που θα νοσηλεύουν 80 και πλέον ασθενείς υποβαθμίζει την περίθαλψή τους και είναι επισφαλής προοπτική γι' αυτούς. Όταν μάλιστα κατά τη διάρκεια της εφημερίας οι ασθενείς αυτοί βρίσκονται υπό την ευθύνη ενός ειδικευμένου σε εφημερία ετοιμότητας ιατρού (σ.σ. τηλεφωνικά ειδοποιείται αν χρειαστεί) τα πράγματα θα είναι επιεικώς τραγικά».
Απαιτούν:
  • Άμεση ανάκληση της απόφασης συγχωνεύσεων.
  • Άμεση ενίσχυση του ΕΑΝ ΜΕΤΑΞΑ με μόνιμο ιατρικό προσωπικό.
  • Ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης.
  • Άμεση προκήρυξη και κρίση των κενών οργανικών θέσεων του νοσοκομείου.