Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Προς κατάργηση ως το 2020 τα θερμόμετρα υδραργύρου
Τα θερμόμετρα υδραργύρου κρύβουν κινδύνους

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απηύθυνε την Παρασκευή έκκληση για τη σταδιακή κατάργηση έως το 2020 ιατρικών θερμομέτρων και συσκευών για τη μέτρηση της πίεσης που περιέχουνυδράργυρο.
Η ανακοίνωση του ΠΟΥ έρχεται μετά την υπογραφή την Πέμπτη της Σύμβασης της Μινιμάτα για τον υδράργυρο. Ο υδράργυρος και οι διάφορες ενώσεις του «προκαλούν ανησυχία για την παγκόσμια δημόσια υγεία και επιφέρουν μια ολόκληρη σειρά σοβαρών επιπτώσεων στην υγεία», υπογραμμίζει ο ΠΟΥ, αναφέροντας «νευρολογικές εγκεφαλικές βλάβες, κυρίως στους νέους». Ο υδράργυρος μπορεί επίσης να προκαλέσει βλαβερές συνέπειες στα νεφρά και το πεπτικό σύστημα, επισημαίνει ο ΠΟΥ.
Η σύμβαση της Μινιμάτα επιτρέπει τη χρήση υδραργύρου στα θερμόμετρα έως το 2020 με μερικές εξαιρέσεις που μπορεί να παρατείνουν αυτή την προθεσμία έως το 2030, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
«Με την υπογραφή της Σύμβασης της Μινιμάτα για τον υδράργυρο θα κάνουμε πολλά για την οριστική προστασία του κόσμου από τις καταστρεπτικές συνέπειες του υδραργύρου στην υγεία», δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ δρ. Μάργκαρετ Τσαν. Ο ΠΟΥ θα καταβάλει προσπάθειες να εξαλειφθούν σταδιακά τα τοπικά αντισηπτικά και τα καλλυντικά που περιέχουν υδράργυρο. Επίσης ο ΠΟΥ προτίθεται επίσης να επεξεργαστεί μέτρα για τη σταδιακή εξάλειψη της χρήσης του μετάλλου αυτού στα οδοντικά αμαλγάματα.