Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Διακύρηξη της ΔΗΠΑΚ Γιατρών για τις εκλογές στην 'Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσ/κης

ΔΗμοκρατική ΠΑνεπιστημονική Κίνηση Ιατρών- ΔΗΠΑΚ

(δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην υγεία)



Διακήρυξη της ΔΗΠΑΚ για τις εκλογές της ΕΝΙΘ


Συνάδελφοι σε μια εποχή  που η ανάπτυξη της επιστήμης μας και η τεχνολογική πρόοδος θα μας επέτρεπε να παρέχουμε υψηλό επίπεδο υγειονομικής φροντίδας στο λαό ,σε ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας,  αντ΄αυτού βιώνουμε την πλήρη απαξίωση του ιατρικού επαγγέλματος αλλά και την πλήρη απαξίωση των υπηρεσιών μας. Δουλεύουμε πολλές ώρες, κακοπληρωμένοι, αρκετές φορές απλήρωτοι στα όρια των αντοχών μας λόγω έλλειψης προσωπικού ,όχι μόνο ιατρικού, αλλά και λόγω έλλειψης  υλικών και υποδομών, με κίνδυνο την υγεία των ασθενών αλλά και τη δική μας. Ταυτόχρονα η υγεία αποτελεί ένα όλο και πιο δυσπρόσιτο και ακριβό εμπόρευμα για το λαό.

Ιδιαίτερα οι ειδικευόμενοι ιατροί αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα που αφορούν στην  εκπαίδευσή μας, την εντατικοποίηση της δουλειάς μας και την επαγγελματική μας προοπτική. Προβλήματα που επιτείνονται τα τελευταία 2 χρόνια που στην κυριολεξία έχει αποψιλωθεί το δημόσιο νοσοκομείο από ειδικευμένους ιατρούς, αφού έχουν σταματήσει οι προσλήψεις και καλούμαστε να καλύπτουμε και τα κενά αυτών.  Επίσης αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε από την τσέπη μας βιβλία συνέδρια κτλ και το ελάχιστο επίδομα βιβλιοθήκης κουρεύτηκε και αυτό. Όσο για την εργασιακή μας προοπτική, προτείνεται…μετανάστευση.
Συνάδελφοι, με την πολιτική τους όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις- ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες της ΕΕ-, και οι παρατάξεις τους στα νοσοκομεία δείχνουν τι υγεία θέλουν και τι γιατρούς χρειάζονται. Από τη μια μεθοδικά μετατρέπουν τα δημόσια νοσοκομεία σε επιχειρήσεις, εδώ και χρόνια μέσω συμβάσεων ,εργολαβιών κτλ , αφήνουν σκόπιμα παράθυρα για να παρασιτούν κάποιοι και παράλληλα ρίχνουν τη λάσπη στον ανεμιστήρα για να σπιλωθούν όλοι οι γιατροί και να προκαλούν το κοινό αίσθημα, βάζοντας βούτυρο στο ψωμί των ιδιωτών να επιβουλεύονται το χώρο της υγείας. Από την άλλη υποβαθμίζουν την εκπαίδευση και μετεκπαίδευσή μας, μας μετατρέπουν σε φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό για το ¨δημόσιο¨ νοσοκομείο- επιχείρηση και τον διαρκώς ογκούμενο ιδιωτικό τομέα υγείας.
Εμείς πρέπει να αποφασίσουμε τι υγεία θέλουμε και τι γιατροί θέλουμε να γίνουμε. Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα για μας και από εδώ ξεκινάμε:
Παλεύουμε για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία και πρόνοια για όλο το λαό! Ανάπτυξη αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν ΠΦΥ, πρόληψης. Να καταργηθούν όλες οι πληρωμές των ασθενών. Υγεία κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.
Καμιά επιχειρηματική δράση στην υγεία!
Να πληρωθούν άμεσα όλες οι εφημερίες και να αποκατασταθούν οι μισθοί μας.
Σταθερό 5ήμερο ,6ωρο,30ωρο.Μία εφημερία την εβδομάδα. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
Κανένας φραγμός για την ειδικότητα . η εκπαίδευση μας να είναι αποκλειστικά ευθύνη του κράτους με επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Να σταματήσουν οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις νοσοκομείων και νοσοκομειακών κρεβατιών. Καμιά διαθεσιμότητα-κινητικότητα.
Ισχυροποίησε το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, ισχυροποίησε τη ΔΗΠΑΚ στις εκλογές της ΕΝΙΘ, τη μόνη δύναμη που μπορεί να γίνει το αντίπαλο δέος!