Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Ιδιαίτερης σημασίας η συσπείρωση στο ταξικό διεκδικητικό πλαίσιο για την Υγεία μπροστά και στην απεργία στις 6 Νοέμβρη
Από παλαιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ για την Υγεία


Ως ιδιαίτερης ζωτικής σημασίας είναι μπροστά και στη γενική απεργία στις 6 Νοέμβρη να αναδειχτεί και το ζήτημα της υγείας. Το ΠΑΜΕ και οι δυνάμεις της Λαϊκής Συμμαχίας, ταξικά Σωματεία, Συνδικάτα, Επιτροπές Αγώνα, ΕΚ, Ομοσπονδίες και Λαϊκές Επιτροπές ήδη έχουν μπει γερά όλο το προηγούμενο διάστημα και τώρα, αλλά και το επόμενο διάστημα μπροστάρηδες σε αυτή την κατεύθυνση, καλώντας σε οργανωμένη, συλλογική αντίσταση και πάλη απαιτώντας:
  • Αποκλειστικά Δημόσια - Δωρεάν Υγεία. Να παρθεί πίσω το χαράτσι των 25 ευρώ για τα νοσήλια, να καταργηθεί το εισιτήριο των 5 ευρώ στην είσοδο των νοσοκομείων.
  • Πλήρη επαρκή χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας - Πρόνοιας, του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για να μην κλείσει - συγχωνευθεί καμία κλινική, καμία δημόσια μονάδα Υγείας - Πρόνοιας. Για να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Για μονιμοποίηση των συμβασιούχων και των εργαζομένων στα ιδιωτικά συνεργεία. Για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Για αύξηση της φορολογίας των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Πανελλαδική ανάπτυξη αποκλειστικά δημόσιου και απολύτως δωρεάν συστήματος ΠΦΥ, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Με Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία κοντά στους τόπους δουλειάς, κατοικίας, εκπαίδευσης, σε όλους τους δήμους και τις πόλεις και τα οποία θα αποτελούν ενιαίο σύστημα μαζί με τα γενικά και ειδικά δημόσια νοσοκομεία και το σύστημα της δημόσιας επείγουσας ιατρικής (ΕΚΑΒ). Με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό, με 24ωρη λειτουργία και βασικό προσανατολισμό την πρόληψη. Με κρατική χρηματοδότηση, κατάργηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας, με σύγχρονες, πλήρεις και απολύτως δωρεάν παροχές υπηρεσιών σε όλους χωρίς περικοπές και εξαιρέσεις.
  • Σε αυτό το σύστημα που ανταποκρίνεται στις λαϊκές ανάγκες δεν περισσεύει καμία μονάδα Υγείας του ΕΟΠΥΥ, Κέντρο Υγείας, Περιφερειακό Ιατρείο και κανένας εργαζόμενος. Όλες αυτές οι δημόσιες μονάδες ΠΦΥ να αξιοποιηθούν, να αναπτυχθούν και να ενταχθούν στο ενιαίο δημόσιο σύστημα Υγείας καθώς και όλοι οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων με σχέση εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
Αυτό το ταξικό διεκδικητικό πλαίσιο πάλης είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κατανοηθεί η σημασία του και ο ταξικός του χαρακτήρας ως αντίβαρο της εργατικής τάξης απέναντι στον οδοστρωτήρα μέτρων στην Υγεία, που θα κλιμακωθεί. Το να περιγράψει κανείς τις επιπτώσεις νομίζουμε ότι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Το κομβικό είναι το πως απαντάμε, με τι πλαίσιο, με τι κίνημα, με τι προσανατολισμό και συμμαχίες. Διαπιστώσεις και περιγραφές είναι το «γήπεδο» που θέλουν να μας βάλουν να «παίξουμε» οι υπουργοί, η κυβέρνηση, τα κόμματα διαχείρισης του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, οι ιδιώτες - έμποροι της υγείας και άλλα μονοπωλιακοί επιχειρηματικοί όμιλοι, τα ΜΜΕ του κεφαλαίου. Κάνουν συζητήσεις και περιγραφές όλοι αυτοί που είναι «μάνες στα κροκοδείλια δάκρυα», την ώρα που με τις κεντρικές πολιτικές τους σφυροκοπούν ανελέητα, εργασιακές σχέσεις, μισθούς, υγεία, πρόνοια, περίθαλψη, ασφάλιση, συνταξιοδότηση. Όλα είναι αποτέλεσμα ενός ενιαίου πάζλ που αντανακλάται και στην υγεία. Δεν είναι απότοκα, «λάθος χειρισμών, συχνών εναλλαγών υπουργών και διοικήσεων, ιδιομορφίας του χαρακτήρα ενός υπουργού, προσκυνημένων στην τρόικα, αντιδράσεων των κυκλωμάτων που λυμαίνονται την υγεία, καθυστερήσεων στις τομές και στις μεταρρυθμίσεις στην υγεία, συνδικαλιστών που χάνουν προνόμια, υγειονομικών στρεβλώσεων και ανισοκατανομής στον υγειονομικό χάρτη». Δεν είναι πρόσκαιρα μέτρα, αλλά μόνιμα γιατί έτσι χτίζεται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, δηλαδή τα κέρδη τους.
Πρέπει να γίνει κατανοητή η κεντρική στρατηγική στόχευση των ανατροπών στην υγεία, επόμενα και η ταξική διέξοδος: Η ανάπτυξη αυτού του εμπορευματοποιημένου δημόσιου φορέα ΠΦΥ δεν έχει ως κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αλλά την ελαχιστοποίηση του «κόστους» για την Υγεία του λαού για το κράτος και το κεφάλαιο, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Πρόκειται για στρατηγική κατεύθυνση της ΕΕ, η οποία υλοποιείται με ανάλογα μέτρα περικοπών σε δημόσιες παροχές και αυξήσεις πληρωμών σε υπηρεσίες Υγείας σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες, ανεξαρτήτως μνημονίου και δημόσιων χρεών.
Η ενοποίηση αυτή των δημόσιων μονάδων ΠΦΥ δε συνιστά ενιαίο σύστημα, αλλά θα συνεχίσει να αποτελεί, όπως και σήμερα, μέρος ενός συνονθυλεύματος παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, των επιχειρηματικών ομίλων στην Υγεία, των δήμων και των ΜΚΟ.
Στο σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπεται η παροχή ενός «βασικού πακέτου» υπηρεσιών ΠΦΥ, το οποίο θα εξαρτάται κάθε φορά από τα έσοδα των συνεχώς υποχρηματοδοτούμενων και λεηλατημένων από το κράτος και το κεφάλαιο ασφαλιστικών ταμείων του ΕΟΠΥΥ. Οι λαϊκές οικογένειες θα εξαναγκαστούν να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να αγοράζουν υπηρεσίες ΠΦΥ από το νέο δημόσιο φορέα, τους ιδιώτες και τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Η σύνδεση των παροχών Υγείας με την ασφαλιστική κατάσταση των εργαζομένων, σε συνθήκες ανεργίας, μείωσης των μισθών και των εργοδοτικών εισφορών, κρατικής υποχρηματοδότησης, αποδεικνύεται ότι αποτελεί εργαλείο για τη δραστική περικοπή των δημόσιων παροχών ενιαία για όλους και το σχεδόν πλήρη αποκλεισμό των ανασφάλιστων.
Πρέπει ακόμη να προσεχθούν ιδιαίτερα απόψεις και θέσεις περί δήθεν εθελοντισμού, φιλανθρωπίας, συμμετοχής ιδιωτών, ΜΚΟ κλπ. Φαινομένων που κερδίζουν έδαφος πατώντας πάνω στην εγκληματική πολιτική την οποία δεν αμφισβητούν, αλλά διαχειρίζονται σε όφελος του κεφαλαίου και που δημιουργεί και αναπαράγει τα οξυμένα προβλήματα και στο χώρο της υγείας. Είναι άλλο πράγμα παλεύω καθημερινά για το άμεσο, από το μικρότερο μέχρι το μεγαλύτερο πρόβλημα με όρους συλλογικού ταξικού αγώνα, αλληλεγγύης και αξιοπρέπειας, δείχνοντας τον πραγματικό ένοχο, τη λύση και τη διέξοδο και άλλο πράγμα ο «εθισμός στη συντήρηση του προβλήματος».
Τέλος, συσπείρωση και πάλη γύρω από τα ταξικό διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ «κλείνει μία και έξω» το χώρο για την ανάπτυξη επικίνδυνων απόψεων και δράσεων κομμάτων όπως της Χρυσής Αυγής, με άξονα «έξω οι ξένοι από τα νοσοκομεία, αιμοδοσία και εξετάσεις μόνο για Έλληνες» που χύνουν το δηλητήριο του ρατσισμού σε όφελος του κεφαλαίου.