Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Ο λόγος του, συμβόλαιο
Το κέρδισε το στοίχημα ο υπουργός Υγείας, ο οποίος συνεχίζοντας το έργο των προκατόχων του, έχει δεσμευτεί για μεγάλη περιστολή των κρατικών δαπανών για την Υγεία. Για παράδειγμα ο πετσοκομμένος προϋπολογισμός του 2014 στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο μείωσε τα κονδύλια: για φάρμακα κατά 1,2 εκατ. ευρώ (από 5,11 εκατ. ευρώ το 2013, σε 3,88 εκατ. ευρώ), για υγειονομικό και ορθοπεδικό υλικό κατά 1,4 εκατ. ευρώ (από 5,4 εκατ. ευρώ το 2013, σε 3,98 εκατ. ευρώ), για αντιδραστήρια κατά 340.000 ευρώ (από 1,69 εκατ. ευρώ το 2013, σε 1,34 εκατ. ευρώ). Ηδη στο νοσοκομείο - με την περσινή χρηματοδότηση - λείπουν κατά καιρούς σύριγγες, γάντια, φάρμακα, έχει μειωθεί ακόμη και το φαγητό για τους ασθενείς και τους εφημερεύοντες γιατρούς...
Επιπλέον, με την κατάργηση 8 νοσοκομείων σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη και εκατοντάδων κρεβατιών, πλησιάζει και τον κυβερνητικό στόχο για κατάργηση 10.000 νοσοκομειακών κρεβατιών σε όλη τη χώρα. Εκλεισε τα εξωτερικά ιατρεία αυτών των νοσοκομείων, συγχώνευσε ή έκλεισε εργαστήριά τους, απαλλάχτηκε το κράτος από τη χρηματοδότηση των δομών. Ακόμη έχει υποσχεθεί πως αντίστοιχες καταργήσεις νοσοκομείων θα ακολουθήσουν και στην επαρχία. Ξέρει για τι δεσμεύεται και τι στοιχηματίζει ο υπουργός Υγείας... Και απ' ολ' αυτά χαίρονται οι επιχειρηματίες του χώρου.
Γιατί η κυβέρνηση, όπως όλες οι προηγούμενες άλλωστε, δεν πρόκειται να δεσμευτεί για: Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες και θεραπείες για όλους. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν όλα τα κενά. Κατάργηση των πληρωμών σε Υγεία - Πρόνοια. Δημιουργία επαρκών δομών Υγείας σε όλη τη χώρα. Πλήρη αξιοποίηση όλου του επιστημονικού δυναμικού της χώρας.