Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Τα πάντα στη λογική «κόστους - οφέλους»
Κοντά στους 900 υπολογίζει το υπουργείο Υγείας τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία της επαρχίας που θα ενταχθούν στο επόμενο κύμα της κινητικότητας, όπως είπε τη Δευτέρα σε τηλεοπτική εκπομπή ο Αδ. Γεωργιάδης. Τα θέματα της κινητικότητας θα οριστικοποιηθούν μετά τις εισηγήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και την τελική απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ).
Ηδη έχουν μπει σε κινητικότητα 1.629 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία Αττικής και Θεσσαλονίκης, ενώ -σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού- η κινητικότητα θα εφαρμοστεί και στους 10.000 εργαζόμενους στον ΕΟΠΥΥ. Ηδη η Task Force προτείνει τη μετακίνηση 2.246 γιατρών του ΕΟΠΥΥ στα δημόσια νοσοκομεία για την κάλυψη των μεγάλων κενών. Στην ίδια εκπομπή, ο Αδ. Γεωργιάδης υπεραμύνθηκε της εκχώρησης τομέων των δημόσιων νοσοκομείων στους ιδιώτες, λέγοντας χαρακτηριστικά «όσο λιγότερο κράτος, τόσο το καλύτερο».
Ο υπουργός Υγείας κλήθηκε να απαντήσει γιατί δεν γίνονται προσλήψεις στις θέσεις που καλύπτουν οι ιδιωτικές εταιρείες στα δημόσια νοσοκομεία (όπως η φύλαξη, η σίτιση και η καθαριότητα). Υποστήριξε ότι όταν όλα ήταν στο κράτος, οι λειτουργικές δαπάνες ήταν 4 δισ. ευρώ. Το 2013 έπεσαν στα 1,863 δισ. ευρώ και για το 2014 προβλέπονται στα 1,6 δισ. ευρώ. «Πριν, η μερίδα το φαγητό στοίχιζε 23 ευρώ, ενώ με το ιδιωτικό συνεργείο η μερίδα μειώθηκε σε 7 ευρώ», υποστήριξε ο υπουργός απογειώνοντας τη λογική «κόστους - οφέλους» στις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Οι όποιες μειώσεις, εκτός απ' τους ασθενείς, που σιτίζονται με όχι επαρκή προγράμματα, έχουν ως θύματα και τους εργαζόμενους στα ιδιωτικά συνεργεία, καθώς οι εργοδότες τούς ξεζουμίζουν με μεροκάματα 300 - 500 ευρώ. Συνολικά, κατά τον υπουργό, οι δαπάνες για τα νοσοκομεία θα μειωθούν 15% το 2014.