Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Νέα κύματα «κινητικότητας» σε νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ
Δύο νέα κύματα «κινητικότητας» αναμένονται στο άμεσο μέλλον για τους εργαζόμενους στις δημόσιες πρωτοβάθμιες δομές υγείας και τα δημόσια νοσοκομεία, όπως προκύπτει απ' τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Υγείας. Το πρώτο κύμα θα αφορά τα νοσοκομεία της επαρχίας και ο αριθμός των διαθεσιμοτήτων θα οριστικοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση των προτάσεων απ' τις Υγειονομικές Περιφέρειες.
Το δεύτερο κύμα θα αφορά την κινητικότητα με τις ανατροπές που σχεδιάζονται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). «Είτε γίνει μεταφορά των δομών του ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ, είτε συμβεί το αντίστροφο, η κινητικότητα θα χρησιμοποιηθεί γιατί είναι το κατάλληλο εργαλείο για να κάνουμε τη δουλειά μας», είπε χτες ο υπουργός Υγείας. Ηδη το πόρισμα που συντάχτηκε με τη συνδρομή της «Task Force», προτείνει τη μεταφορά 2.246 γιατρών του ΕΟΠΥΥ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, για να καλυφθούν οι οξυμένες ανάγκες. Ο Αδ. Γεωργιάδης παρέπεμψε στον πρωθυπουργό την τελική απόφαση για το αν ο ΕΟΠΥΥ θα παραμείνει πάροχος και αγοραστής υπηρεσιών Υγείας, ή θα γίνει μόνο αγοραστής.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το κλείσιμο πέντε νοσοκομείων της Αττικής και οι μετακινήσεις 1.629 εργαζομένων, δεν είχαν καμιά επίπτωση στη λειτουργία των νοσοκομείων που συνεχίζουν να λειτουργούν και επικαλέστηκε γι' αυτό τις εισαγωγές σε μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, που παραμένουν σταθερές. Οταν ρωτήθηκαν αν μετά την κινητικότητα άλλαξαν άλλες λειτουργίες των νοσοκομείων, όπως τα ραντεβού, ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι είναι όπως και πριν, όταν στον «Ευαγγελισμό», από ένα με ενάμιση μήνα, έφτασαν στους τρεις με τρεισήμισι μήνες.