ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ 29/10
Κινητοποίηση στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη 29 Οκτώβρη στις 10:00 το πρωί, από τις Λαϊκές Επιτροπές και Επιτροπές Ανέργων ανατολικής Θεσσαλονίκης, όπως επίσης και από σωματεία που πρόσκεινται στο Π.Α.ΜΕ: ενάντια στο 5ευρω "εισιτήριο" που απαιτείται να καταβάλει κανείς για να εξεταστεί στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου, όπως επίσης ενάντια και στο επερχόμενο μέτρο των 25 ευρώ που θα απαιτούνται για εισαγωγή σε νοσοκομείο από το 2014.
Η απόφαση για να πληρώνουν 25 ευρώ «διόδια» οι ασθενείς που εισάγονται για νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία δεν είναι καινούρια: προβλεπόταν στο προηγούμενο «μεσοπρόθεσμο», όπως επίσης και η καταβολή χαρατσιού ενός ευρώ για την εκτέλεση κάθε συνταγής στα φαρμακεία από τους ασφαλισμένους. Πρόκειται για αποφάσεις παλιές που μπαίνουν σε εφαρμογή τον ερχόμενο Γενάρη. Δεν είναι οι μοναδικές, αλλά αποτελούν μέρος ενός ατέλειωτου πακέτου αντιλαϊκών μέτρων στη δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εκ των οποίων άλλα ήδη έχουν εφαρμοστεί και άλλα πρόκειται να μπουν σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα, ενώ είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα.Διότι αυτό απαιτεί η ανάγκη της εξόδου από την καπιταλιστική οικονομική κρίση και η ανάπτυξη προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας.
Τα συγκεκριμένα μέτρα ακολουθούν τη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δεν αφήνει αλώβητο ούτε τον τομέα της υγείας: συρρίκνωση του δημόσιου χαρακτήρα του και μετατροπή του ώστε να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια: κλείσιμο νοσοκομειακών μονάδων, διαθεσιμότητα προσωπικού, χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων του προσωπικού που παραμένει, πληρωμή από τους ασθενείς, μείωση των δωρεάν παροχών...Η υγεία οδεύει αργά, αλλά σταθερά προς την ιδιωτικοποίηση (όπως και το νερό, το ρεύμα και η παιδεία που και σ' αυτήν ακολουθούνται παρόμοιες τακτικές, πχ η διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων στα πανεπιστήμια). Πρώτα γίνονται οι απαραίτητες αλλαγές ώστε η εκάστοτε "δημόσια" επιχείρηση να αρχίσει να λειτουργεί σαν ιδιωτική και όταν αυτό επιτευχθεί και μπορεί να αποφέρει κέρδη, θα ιδιωτικοποιηθεί. Θα το επιτρέψουμε; Με ένα βροντερό ΟΧΙ οφείλουμε να απαντήσουμε, το θέμα όμως είναι ότι μεθοδεύεται η εξαπάτηση του λαού, προβάλοντας το επιχείρημα ότι τάχα τέτοιου είδους τακτικές είναι προς όφελος μας! Συγκεκριμένα προωθείται το επιχείρημα ότι αν αυτά τα μέτρα είχαν ληφθεί πριν χρόνια...δεν θα βρισκόμασταν σήμερα σ' αυτήν την κατάσταση. Προσπαθούν δηλαδή να μας πείσουν ότι το πρόβλημα ήταν οι "υπερβολικές" δημόσιες παροχές υγείας όλα αυτά τα χρόνια από τις οποίες θα πρέπει να παραιτηθούμε και να αναλάβουμε με ατομική μας ευθύνη να καλύψουμε τις ανάγκες μας.
Πράγματι, εάν είχαν εφαρμοστεί τα σημερινά μέτρα για την Υγεία χρόνια πριν, ισοπεδώνοντας λαϊκές κατακτήσεις και δικαιώματα, το κεφάλαιο στην Ελλάδα θα έδινε με καλύτερους όρους τη «μάχη» στα πλαίσια του ανταγωνισμού, τόσο στη σημερινή φάση της κρίσης όσο και αργότερα με την όποια ανάκαμψη υπάρξει. Με τη διαφορά ότι από αυτή την επιδίωξη του κεφαλαίου, η οποία παρουσιάζεται με το περιτύλιγμα του «εθνικού στόχου», τα λαϊκά στρώματα και οι ασθενείς δεν έχουν να ελπίζουν τίποτα, θα είναι οι χαμένοι σε μόνιμη βάση. Αυτό έχει ως κριτήριο η κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας όταν λέει ότι «χάσαμε χρόνο στην εφαρμογή αυτών των μέτρων».
Και σε άλλες χώρες της Ευρώπης έχουν παρθεί παρόμοια μέτρα ακόμα και πριν την κρίση! Οι μέθοδοι αυτοί δεν εξαρτώνται απ' την ύπαρξη ή όχι μνημονίου ή από το ύψος του δημοσίου χρέους μιας χώρας. Για παράδειγμα:
♦ Στη γειτονική μας Κύπρο καθιερώθηκε η πληρωμή στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και στα επείγοντα, η πληρωμή «τέλους» για την αγορά κάθε φαρμάκου και για κάθε εργαστηριακή εξέταση, δηλαδή παρόμοια κατάσταση με αυτήν που τείνει να επιβληθεί στη χώρα μας.
♦ Στην Ισπανία ιδιωτικοποιήθηκαν 6 μεγάλα δημόσια νοσοκομεία, καθιερώθηκε συμμετοχή 10% στην αγορά φαρμάκων, η πληρωμή για μεταφορά των ασθενών με το ΕΚΑΒ για περιστατικά που δε θεωρούνται επείγοντα, ενώ απέσυραν την κάρτα υγείας από τους «παράνομους» μετανάστες.
♦ Στη Σουηδία καταργήθηκε η διάταξη που έθετε απαγόρευση κερδών στον τομέα της Υγείας - Πρόνοιας
♦ Στην Αγγλία έχουν μειωθεί τα δημόσια κρεβάτια κατά 4.000, ενώ υπάρχει η πρώτη περίπτωση δημόσιου νοσοκομείου που παραχωρήθηκε μέσω ΣΔΙΤ στο κεφάλαιο για τη «διάσωσή του από τη χρεοκοπία».
♦ Στη Γερμανία τα νοσοκομεία δεν παίρνουν πλέον επιδότηση από τον κρατικό ή δημοτικό προϋπολογισμό, κάτι που οδήγησε στην εξαγορά πανεπιστημιακών κλινικών και νοσοκομείων από μονοπωλιακούς ομίλους, ενώ όλα τα κρατικά νοσοκομεία λειτουργούν και αξιολογούνται μαζί και το προσωπικό τους με επιχειρηματικά κριτήρια. Αυτά τα κριτήρια καθορίζουν τη στελέχωση ή όχι των κλινικών, όπως και τα πρωτόκολλα νοσηλείας των ασθενών ώστε να επιτυγχάνεται το βέλτιστο κέρδος για την κλινική και το νοσοκομείο. Λειτουργούν δηλαδή με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Βλέπουμε λοιπόν ότι τέτοια φαινόμενα δεν είναι αποκλειστικά ελληνική υπόθεση, αλλά συμβαίνουν παντού, ακόμα και σε χώρες που θεωρούνται "πρότυπα" στις κοινωνικές παροχές, όπως η Σουηδία. Αυτό θα πρέπει να το έχουμε υπ' όψιν μας όταν σκεφτόμαστε πως η μόνη μας ελπίδα πλέον είναι η μετανάστευση. Αντιθέτως, η ελπίδα μας είναι η οργανωμένη πάλη! Με επιμονή και υπομονή!
Τρίτη 29 Οκτωβρίου, στις 10:00 το πρωί στο Ιπποκράτειο. Ας είμαστε όλοι εκεί...