Επιμένει η συγκυβέρνηση για το κλείσιμο των ψυχιατρείων μέχρι το τέλος του 2015
ΑΣΥ Δρομοκαΐτειου: Κατέθεσε εκ νέου ολοκληρωμένο ταξικό διεκδικητικό πλαίσιο και πρόγραμμα δράσης
Τη θέση της συγκυβέρνησης για τα ψυχιατρεία -ότι δηλαδή θα κλείσουν μέχρι το τέλος του 2015- και ότι μετά τις 15 Νοέμβρη θα ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις για την κινητικότητα επανέλαβε σήμερα Δευτέρα 4 Νοέμβρη η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή στη συνάντησή της με αντιπροσωπεία του σωματείου των εργαζομένων.
Οι εργαζόμενοι έφτασαν σήμερα στο υπουργείο Υγείας μετά από συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου όπου επιχειρήθηκε από την πλειοψηφία της διοίκησης του Σωματείου το κλείσιμο της εφημερίας. Μάλιστα στο νοσοκομείο είχε φτάσει και ισχυρή αστυνομική δύναμη.
Στη διάρκεια της κινητοποίησης ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων ανακοίνωσε ότι έγινε πρόσκληση από την υφυπουργό Υγείας για μετάβαση των εργαζομένων στο υπουργείο. Οι εργαζόμενοι μεταφέρθηκαν με πούλμαν και αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τη Ζ. Μακρή η οποία είπε - αποκαλύπτοντας έτσι το «καπέλωμα» και τον δήθεν αγωνιστικό ακτιβισμό - «Γιατί ήρθατε; Και ποιος σας κάλεσε;».
Να σημειωθεί ότι κλείσιμο της εφημερίας ανακοίνωσε, χωρίς καμιά συλλογική διαδικασία, ο πρόεδρος του σωματείου Μ. Γιαννάκος μετά τη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής στο υπουργείο Υγείας.
Με την πρόταση αυτή διαφώνησε η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών (ΑΣΥ) και η εκπρόσωπός της έξω από το υπουργείο Υγείας πρότεινε να γίνει Γενική Συνέλευση και με συλλογικές διαδικασίες οι εργαζόμενοι να πάρουμε απόφαση, με τι μορφή αλλά και τι αιτήματα θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.
Τότε η ηγεσία του σωματείου υποχρεώθηκε να κάνει έκτακτο ΔΣ όπου η ΑΣΥ τόνισε: «Η θέση μας για το κλείσιμο της εφημερίας είναι γνωστή και είναι θέση πολιτική. Οι ασθενείς, οι συγγενείς τους, οι λαϊκές οικογένειες είναι οι φυσικοί σύμμαχοι των υγειονομικών. Είναι αδιανόητο, να τους καλούμε να συμπαραταχθούν μαζί μας στον αγώνα μας για την υγεία, όπως έγινε και στην πρόσφατη συνέντευξη των σωματείων στο Δαφνί και συγχρόνως να τους κλείνουμε την πόρτα. Το κλείσιμο της εφημερίας "είναι βούτυρο στο ψωμί" της κυβέρνησης και των συμμάχων της».
Σε ανακοίνωσή της η ΑΣΥ περιγράφει τι έγινε στο έκτακτο Γενικό Συμβούλιο: «Την ίδια θέση με την ΑΣΥ είχε και ψήφισε υπέρ ο εκπρόσωπος της Ενωτικής Κίνησης Εργαζομένων(στηρίζεται απ' το ΣΥΡΙΖΑ). Το Αντίθετο Ρεύμα (στηρίζεται από αριστεριστές) παλινδρομούσε σαν εκκρεμές μεταξύ των δύο προτάσεων και σταθεροποιήθηκε στην πρόταση τηςΔημοκρατικής Συμπαράταξης (αντικατέστησε την ΠΑΣΚΕ) αφού πρώτα αποκαλύφθηκε πως από το πρωί γνώριζε και είχε συμφωνήσει για κλείσιμο της εφημερίας. Υπεραμύνθηκαν της θέσης τους υποστηρίζοντας πως "έχουμε πόλεμο"... Και στο ερώτημα "γιατί δεν θέλετε να γίνει Γενική Συνέλευση" η απάντηση ήταν αφοπλιστική και αποκαλυπτική: εν θέλουμε να γίνει ότι και στο Δαφνί, που πέρασε η πρόταση του ΠΑΜΕ.
«Τι αποκαλύφθηκε περίτρανα; θέτει το ερώτημα η ΑΣΥ. Ότι φοβούνται το ΠΑΜΕ; Όχι συνάδελφε. Αποκαλύφθηκε ότι φοβούνται ΕΣΕΝΑ. Ότι δεν θέλουν να έχεις γνώμη, ούτε να την εκφράζεις. Ότι δεν θέλουν να παίρνεις ΕΣΥ την απόφαση για ΕΣΕΝΑ. Να γιατί δεν θέλουν να γίνονται συνελεύσεις. Να γιατί επιδιώκουν την τακτική της ανάθεσης. Να γιατί θέλουν ν' αποφασίζουν για ΕΣΕΝΑ, αλλά χωρίς ΕΣΕΝΑ».
Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Σίγουρα στις δύσκολες αυτές στιγμές απαιτείται ενότητα και δράση. Η ενότητα όμως κτίζεται μέσα από τις συλλογικές - μαζικές διαδικασίες, τη διαμόρφωση των αιτημάτων διεκδίκησης και τη συλλογική δράση και όχι στη βάση του «ενός ανδρός αρχή» και στην ανάθεση».
Στο μεταξύ απόφαση για κλείσιμο της εφημερίας την ερχόμενη Παρασκευή πάρθηκε και στη χτεσινή γενική συνέλευση των εργαζομένων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ) στο Δαφνί. Επίσης αποφασίστηκε και η συμμετοχή στην αυριανή απεργία.
Η ΑΣΥ τάχτηκε υπέρ της απεργίας αλλά αντιτάχτηκε κατηγορηματικά με το κλείσιμο της εφημερίας. «Δεν κλείνεις την πόρτα σε χιλιοταλαιπωρημένους ασθενείς, όπως είναι οι ψυχικά άρρωστοι, τη στιγμή που ζητά τη συμπαράταξη μαζί τους» τόνισαν οι εκπρόσωποι της ΑΣΥ.
Την πρόταση υπερψήφισαν οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, η παράταξη που στηρίζεται από αριστεριστές και η Ριζοσπαστική Ανατροπή για την Ψυχική Υγεία -παράταξη που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στο ΨΝΑ. Άλλος, δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ στο Δαφνί.
Διαβάστε στα συνημμένα τις ανακοινώσεις της ΑΣΥ Δρομοκαίτειου Θεραπευτηρίου