Νέες κινητοποιήσεις σε ΨΝΑ - «Δρομοκαΐτειο»
Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην κινητικότητα και στα σχέδια για κλείσιμο των κρατικών δομών
Με κοινή κινητοποίηση σήμερα το πρωί στο Δαφνί, στις 9:30 πμ, οι εργαζόμενοι και του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ) και του «Δρομοκαΐτειου» αντιδρούν στα σχέδια της κυβέρνησης για κινητικότητα των εργαζομένων, αλλά και τη διάλυση των ίδιων των ψυχιατρείων, με τις λίγες εξωνοσοκομειακές δομές που διαθέτουν.
Χτες οι εργαζόμενοι στα δύο ψυχιατρεία έκαναν συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, μετά τη δημοσιοποίηση απ' τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) των σχεδίων για την ένταξη του προσωπικού σε κινητικότητα και τη μεταφορά τμημάτων σε άλλα νοσοκομεία.
Η απάντηση της υφυπουργού Υγείας Ζέτας Μακρή, σε αντιπροσωπεία των εργαζομένων -στην οποία μετείχε και εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης- ήταν ότι θα εφαρμοστεί το σύμφωνο Λυκουρέντζου - Αντορ, που προβλέπει το οριστικό κλείσιμο των ψυχιατρείων μετά το 2015. Μάλιστα, στο ερώτημα για το πόσοι θα μείνουν σε διάφορες δομές, η απάντηση συμβούλου της υφυπουργού ήταν «όσοι χρειάζονται και όσοι είναι αμιγώς στις θεραπευτικές ομάδες». Με άλλα λόγια, η κινητικότητα στα δύο ψυχιατρεία είναι δεδομένη και θα οριστικοποιηθεί μέχρι τις 29/11/2013.
Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στη συγκέντρωση των εργαζομένων στο υπουργείο Υγείας μετέφερε ο βουλευτής του κόμματος Σπ. Χαλβατζής τονίζοντας ότι τα ψυχιατρεία δεν πρέπει να κλείσουν.
Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι έκαναν συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, όπου αποφασίστηκε η σημερινή κινητοποίηση. Στο ΨΝΑ οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη, ματαιώνοντας την τελετή παράδοσης - παραλαβής του απερχόμενου στο νέο διοικητή του νοσοκομείου, ο οποίος περιορίστηκε να δηλώσει ότι οι απαντήσεις για την κινητικότητα θα δοθούν με βάση τις αποφάσεις που θα λάβει το υπουργείο.
Οι εργαζόμενοι διεμήνυσαν ότι δε θα δεχτούν καμιά διαθεσιμότητα - κινητικότητα, καμιά μεταφορά ή μετακίνηση κλινικής εκτός νοσοκομείου, ή κατάργησή της. Ταυτόχρονα, με βάση και τα στοιχεία που δείχνουν αύξηση των κρουσμάτων ψυχικής νόσου, ζητάνε να ενισχυθούν αντίστοιχα και οι δημόσιες, κρατικές δομές ψυχικής Υγείας με υποδομές, εξοπλισμό και προσωπικό.
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ τονίζουν την ανάγκη για αγώνα, όχι μόνο για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας, αλλά και ενάντια στη διάλυση της ψυχικής Υγείας.