Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Ατόφιες οι συμμετοχές των ασφαλισμένων
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι μειώνει την τιμή των φαρμάκων, αλλά η φαρμακευτική δαπάνη για τη λαϊκή οικογένεια αυξάνεται σταθερά
Αύριο θα διεξαχθεί στη Βουλή η ψήφιση της τροπολογίας «Τιμολόγηση των φαρμάκων και συναφή θέματα» που περιέχεται στο νομοσχέδιο «Προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας 2011/24/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 9ης Μαρτίου 2011 περί εφαρμογής των δικαιωμάτων των ασθενών στο πλαίσιο της διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης».
Με την τροπολογία τροποποιούνται ορισμένες ρυθμίσεις για την τιμολόγηση των φαρμάκων, οι οποίες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, επιφέρουν «εξοικονόμηση» 480 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της λεγόμενης «δημοσιονομικής προσαρμογής». Παρόμοιες τροποποιήσεις έχουν γίνει και στο παρελθόν και μπορεί η συνολική δημόσια φαρμακευτική δαπάνη να μειώθηκε, όμως η συμμετοχή των ασθενών ανέβηκε κατακόρυφα, με αποτέλεσμα να σταματούν την αγωγή τους γιατί δεν έχουν να την πληρώσουν.
Η μεσοσταθμική συμμετοχή από 9% το 2010 έφτασε στο 22-24%, και με την κατάργηση της κάλυψης απ' τον ΕΟΠΥΥ κατά 50% της διαφοράς μεταξύ της λιανικής τιμής και της τιμής αναφοράς, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η συμμετοχή αυτή θα εκτιναχτεί στο 32%.
Ειδικότερα, με την τροπολογία ρυθμίζονται, μεταξύ των άλλων, τα εξής:
-- Για τα πρωτότυπα φάρμακα ως μέγιστη τιμή ορίζεται ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών των κρατών - μελών της EΕ.
-- Μετά τη λήξη της πατέντας των πρωτοτύπων, και εφόσον γι' αυτά υπάρχει γενόσημο που κυκλοφορεί, οι τιμές τους μειώνονται αυτόματα είτε στο 50% της τελευταίας τιμής υπό προστασία, είτε στο μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των κρατών - μελών της ΕΕ, εφόσον είναι χαμηλότερος του 50% της τελευταίας τιμής υπό προστασία. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει γενόσημο που να κυκλοφορεί, μειώνεται στο μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των κρατών - μελών της ΕΕ.
-- Για τα γενόσημα φάρμακα, η μέγιστη τιμή ορίζεται στο 65% της τιμής του αντίστοιχου φαρμάκου αναφοράς, του οποίου έχει λήξει η πατέντα.
-- Ορίζεται σε 11%, από 9% που ισχύει, το ποσοστό της έκπτωσης από την τιμή παραγωγού ή εισαγωγέα φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος, για τον καθορισμό της Τιμής Κοινωνικής Ασφάλισης, στην περίπτωση δραστικών ουσιών που αφορούν σε φάρμακα που έχουν καταταγεί μόνα τους σε μια θεραπευτική κατηγορία στον οριζόμενο κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων.
-- Επανακαθορίζονται τα ποσοστά επιστροφής (rebate) και οι κατηγορίες του τριμηνιαίου συνολικού όγκου πωλήσεων ανά φαρμακευτικό προϊόν, για τον υπολογισμό του τελικού ποσού απόδοσης στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) και τον ΕΟΠΥΥ.
-- Αναφέρονται οι περιπτώσεις, για τις οποίες τα φαρμακεία δεν υπόκεινται σε κανένα rebate ή επιστροφή προς τους ΦΚΑ.