ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Ψηφίστηκε χτες η κυβερνητική τροπολογία
Στα διαδικαστικά της ψηφοφορίας εστίασαν τον αποπροσανατολιστικό τους καβγά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
Υπερψηφίστηκε χτες με ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή, η τροπολογία του υπουργείου Υγείας για την τιμολόγηση των φαρμάκων. Η συζήτηση προκάλεσε νέο γύρο αποπροσανατολιστικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη φορά για τα διαδικαστικά θέματα της ψηφοφορίας. Σε σύνολο 246 βουλευτών, 164 ψήφισαν υπέρ, 72 κατά και 10 «παρών».
Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών», εξηγώντας σε προχτεσινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ ότι η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ γίνεται για το ποιο τμήμα του κεφαλαίου στο φάρμακο ενδεχομένως θα βγει περισσότερο ή λιγότερο ωφελημένο. Το ΚΚΕ ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν πρόκειται να συμβάλει στον «αποπροσανατολισμό και στη δημαγωγία στις πλάτες του λαού».
Τα όσα διαδραματίστηκαν χτες ήταν η κορύφωση αυτής της δημαγωγίας από την πλευρά της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι κατά τ' άλλα κινούνται στο ίδιο στρατηγικό πλαίσιο, που αντιμετωπίζει το φάρμακο ως εμπόρευμα και δεν αμφισβητεί τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων συνολικά στον τομέα της Υγείας.
Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε μετά την ψηφοφορία ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται ότι «η τροπολογία που πέρασε (...) θεσμοθετεί τη διαπλοκή, από την στιγμή που δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό να "παίζει" με τις τιμές των φαρμάκων». Κάνοντας πλήρως αποδεκτή την επιχειρηματική δράση στο φάρμακο, συμπληρώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παρουσιάσει «τη δική του πρόταση για ένα φθηνό αξιόπιστο και σε επάρκεια φάρμακο και αυτήν θα υπερασπιστεί ενάντια σε κάθε είδους συμφέροντα».
Ανταπαντώντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρει σε γραπτή του δήλωση: «Το μόνο που μένει, πια, στον κ. Τσίπρα είναι να υποσχεθεί στα συμφέροντα που εξυπηρετεί ότι με ένα νόμο και ένα άρθρο θα αυξήσει και πάλι τα κέρδη τους εις βάρος του ελληνικού λαού».
Στον απόηχο της ψήφισης της τροπολογίας, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ)με ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι ο στόχος για δημόσια φαρμακευτική δαπάνη 2 δισ. ευρώ του 2014 είναι ανέφικτος και ότι μπαίνει σε κίνδυνο η φαρμακευτική περίθαλψη των ασθενών. Σ' αυτό το πνεύμα, ζητά αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα σε 2,25 - 2,3 δισ. ευρώ για το 2014.
Επίσης, ο Δ. Γιαννακόπουλος, διευθυντικό στέλεχος της ΒΙΑΝΕΞ ΑΕ, σε γραπτή του δήλωση κατηγόρησε την κυβέρνηση για «απροκάλυπτη πριμοδότηση συγκεκριμένων πολυεθνικών». Υποστήριξε, ακόμα, ότι όποιο ποσό κάτω απ' τα 2,5 δισ. ευρώ, θα επιφέρει τρομερές ελλείψεις στην αγορά, ότι θα κατακλυστεί η αγορά από «φθηνά ανώνυμα γενόσημα φάρμακα» και ότι «ήδη σε διαγωνισμούς δημόσιων νοσοκομείων συμμετέχουν (και κερδίζουν) εταιρείες με σκευάσματα των οποίων η κυκλοφορία έχει απαγορευτεί στην Αμερική λόγω επικινδυνότητας».
Απαντώντας, ο υπουργός Υγείας είπε ότι «η Ελλάδα είναι χώρα της ΕΕ και όλα τα φάρμακα που κυκλοφορούν, ελέγχονται και από τον ΕΟΦ και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».