Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

ΕΥΡΥΤΕΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΚΑΙ ΟΤΑ
Μαζικές απολύσεις και δουλεμπόριο
Γενίκευση των εργολαβιών και της υπενοικίασης εργαζομένων, σχεδιάζουν κυβέρνηση - δημοτικές αρχές
Επέκταση του απαράδεκτου καθεστώτος «ενοικίασης» εργαζομένων σε όλο τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και τους ΟΤΑ σχεδιάζει κατά πληροφορίες η κυβέρνηση. Στόχος είναι εντός του 2014 να απασχολεί, σε Δημόσιο και Δήμους, 20.000 υπαλλήλους με τέτοιο καθεστώς εργασίας. Ενας από τους πρώτους τομείς γενίκευσης του μέτρου είναι η καθαριότητα των Δήμων.
Σημειωτέον ότι η κατάργηση των υπηρεσιών καθαριότητας των ΟΤΑ (που από μόνης της αποτελεί άλλο ένα κρίσιμο ζήτημα) φαίνεται να έχει συζητηθεί σε υψηλότατο κυβερνητικό επίπεδο, όπως και η ανάθεση του έργου σε ιδιωτικές εταιρείες. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα που θα ενταχθούν σε «διαθεσιμότητα» θα αποτελέσουν τη βασική δεξαμενή για τις χιλιάδες απολύσεις, για τις οποίες έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και τρόικα.
Μόνον από τη Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, φεύγουν άλλοι 650 εργαζόμενοι, οπότε (όπως καταγγέλλουν οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ στην Αθήνα) ανοίγει διάπλατα δρόμος η αποκομιδή λόγω έλλειψης προσωπικού να ανατεθεί σε εργολάβους είτε να απευθυνθεί ο δήμος στις περιλάλητες «κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις». Ηδη δεκάδες δήμοι έχουν αναθέσει τη διαχείριση πρασίνου και καθαριότητας σε ιδιώτες, χωρίς η ηγεσία της ΚΕΔΕ να έχει στην πράξη αντιταχθεί.
Πέραν των άμεσων ιδιωτικοποιήσεων, σαν «εναλλακτική» η κυβέρνηση δείχνει τώρα να προκρίνει άλλο ένα σενάριο, αυτό της διαβόητης «ενοικίασης», στέλνοντας τους απολυμένους κι άλλους άνεργους βορά σε δουλεμπορικά γραφεία. Σήμερα υπολογίζεται ότι εργάζονται με καθεστώς υπενοικίασης πάνω από 50.000 εργαζόμενοι, κύρια σε Εθνική Τράπεζα, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, φορείς όπως το «Enteprise Greece», το ΤΑΙΠΕΔ.
Οι ενοικιάσεις εργαζομένων αναμένεται να επεκταθούν και στο χώρο των τραπεζών. Με την ενοικίαση ο εργαζόμενος δεν υπογράφει τη σύμβαση του κλάδου όπου στέλνεται να δουλέψει, δεν ισχύει γι' αυτόν η επιχειρησιακή σύμβαση που ισχύει για τους υπολοίπους του χώρου εργασίας, ούτε και οι διατάξεις του κανονισμού εργασίας.
Σύμφωνα με στοιχεία του κυβερνητικού σχεδίου, που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι συγκεκριμένοι «υποψήφιοι» εργαζόμενοι για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και ΟΤΑ, θα εργάζονται με συμβάσεις έργου, θα έχουν ασφάλιση στον ΟΑΕΕ (ως «ελεύθεροι επαγγελματίες»), θα αμείβονται έως και 50% λιγότερο από τους υπόλοιπους συμβασιούχους. Ο όποιος «εργοδότης», δεν επιβαρύνεται με ασφαλιστικό κόστος, ούτε υπάρχει κόστος απόλυσης εργαζομένου καθώς η σύμβαση δημοσίου φορέα είναι με την εταιρεία, όχι τον εργαζόμενο.
Η συγκεκριμένη πρακτική εφαρμόζεται εδώ και χρόνια, μέσω εταιρειών που αναλαμβάνουν καθαρισμούς, φυλάξεις ή τηλεφωνικά κέντρα, με τη διαφορά ότι τώρα οι μισθωμένοι εργαζόμενοι σχεδιάζεται να στελεχώνουν και τις λεγόμενες οργανικές θέσεις δημοσίων φορέων. Στη χώρα μας, η υπενοικίαση νομιμοποιήθηκε με το Ν.2956/2001. Υπολογίζεται ότι σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 40 τέτοιες εταιρείες που προσλαμβάνουν εργαζόμενους για τρίτους. Η συντριπτική πλειοψηφία τους αμείβεται με μισθό γύρω στα 400 ευρώ.