ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ασυμβίβαστη με τα λαϊκά συμφέροντα η συνύπαρξη δημόσιας και ιδιωτικής Υγείας
Συζητήθηκε χτες στη Βουλή η σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ
Eurokinissi
|
«Ελεύθερη αγορά και ενιαίο, δημόσιο, ισότιμο σύστημα Υγείας είναι ασυμβίβαστα», επισήμανε, χτες το πρωί από το βήμα της Βουλής, η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στη διάρκεια της συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος με θέμα την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται από την πολιτική των περικοπών στη δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Από την αρχή της τοποθέτησής της η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι τα φαινόμενα διαφθοράς στο χώρο της Υγείας, τα οποία διαχρονικά επικαλείται η κυβέρνηση, «ξεκινάνε από το κεφάλι και έχουν σχέση με τους νόμους της αγοράς», ενώ η επίκλησή τους «είναι προκάλυμμα για τη μείωση των κρατικών, των οφειλόμενων δαπανών Υγείας προς τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων, γίνεται αφορμή για περικοπές αντιλαϊκού χαρακτήρα, για βάρβαρες περικοπές».
Δίνοντας έμφαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, υπογράμμισε ότι «αυτός ο τομέας δεν θέλει εξορθολογισμό. Θέλει να στηθεί από την αρχή», σημειώνοντας επίσης ότι «η πρωτοβάθμια περίθαλψη Υγείας, Πρόνοιας και Πρόληψης με κεφαλαία, απευθύνεται και στους υγιείς, όχι μόνο στους αρρώστους (...) Αυτό που έχει σημασία είναι η στελέχωση και οι αρμοδιότητες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η δωρεάν παροχή. Πρέπει να απευθύνεται σε όλους».
Η Αλέκα Παπαρήγα πρόσθεσε ακόμα: «Αν θέλουμε να περιορίσουμε, να προλάβουμε ασθένειες, να περιορίσουμε ροή προς τα νοσοκομεία, αν θέλετε και να ανεβάσουμε και το προσδόκιμο της ζωής - βέβαια, με τέτοιους μισθούς που έχουμε και συντάξεις, δεν ξέρω πού θα πάμε, αλλά εν πάση περιπτώσει - σημαίνει Πρωτοβάθμια. Και η Πρωτοβάθμια θέλει χρήμα. Διότι πριν από όλα πρέπει να στηρίζεται και στο να έχει όλα τα διαγνωστικά μέσα, να μπορεί ο γιατρός όταν δεχθεί έναν ασθενή να διαβλέψει όχι μόνο τι έχει, αλλά τι θα του έρθει και αύριο». Ενάντια σε αυτές τις ανάγκες, «ο τεχνολογικός εξοπλισμός βρίσκεται στα χέρια των μονοπωλίων, των μεγαθηρίων, που τον πουλάνε με όποιο κέρδος θέλουν».
«Πρωτοβάθμια παροχή σημαίνει - συνέχισε η Αλέκα Παπαρήγα - ότι απευθύνεται σε όλα τα εκατομμύρια των Ελλήνων», και για να γίνει αυτό πιο χειροπιαστό πρόσθεσε: «Είναι σπατάλη, δηλαδή, το υποχρεωτικό τσεκ-απ;(...) Το υποχρεωτικό τσεκ-απ, λοιπόν, πρέπει να είναι δωρεάν».
Δεν ήρθε με το μνημόνιο αυτή η πολιτική
Αναδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος για τα λαϊκά στρώματα η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ τόνισε: «Η κατάσταση σήμερα φτάνει στο σημείο να περικόψουμε και τα φάρμακα μαζί με τη διατροφή. Επομένως, για μας αυτή είναι η ανηθικότητα της πολιτικής, πέρα από τις ανηθικότητες που υπάρχουν, με τη διαφθορά, τους χρηματισμούς κ.λπ.».
Ξεκαθαρίζοντας το χαρακτήρα της ακολουθούμενης πολιτικής, υπογράμμισε: «Δεν είναι μνημονιακή αυτή η πολιτική. Αυτά που γίνονται σήμερα στην Ελλάδα είναι - στην κατεύθυνση, όχι σαν εξειδίκευση - από τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Αρα, το μνημόνιο βοήθησε εσάς, βοήθησε το κεφάλαιο, στην επιτάχυνση των μέτρων». Και συνέχισε αναφερόμενη στους εργαζόμενους ότι ο τομέας της Υγείας «θέλει ανθρώπους να δουλεύουν και γιατρούς, επιστήμονες, αλλά και μη επιστήμονες, μέχρι και τη γυναίκα που σφουγγαρίζει, ανακουφισμένους από πιεστικά, οικονομικά προβλήματα, με σταθερότητα και μονιμότητα δουλειάς».
Ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, αφού έκανε σαφές ότι «εμείς είμαστε με την ελεύθερη αγορά»,επιδόθηκε στο γνωστό λαϊκισμό και την προσπάθεια αποπροσανατολισμού, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Εχετε απόλυτο δίκιο (...) Είναι ακριβώς αυτά που θέλουμε να κάνουμε, είναι το να μπορέσει αυτό το σύστημα, το οποίο θα είναι αξιόπιστο, το οποίο θα δίνει παροχές, το οποίο θα κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών, εφόσον θα είναι αξιόπιστο, να αποτελέσει τον ανασχετικό παράγοντα για να ανακόψει την ανεξέλεγκτη πορεία ανθρώπων προς τα νοσοκομεία».
Εξάλλου, απευθυνόμενος στους απεργούς γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, ο Αδ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι δεν πρόκειται να εξαιρεθούν από τη διαθεσιμότητα.
Απαντώντας στη δευτερολογία της η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε: «Σας λέω προκαταβολικά ότι δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε αυτά που λέτε (...) "Ελεύθερη αγορά" και "ενιαίο, δημόσιο, ισότιμο σύστημα Υγείας" είναι ασυμβίβαστο», ενώ αφού ανέφερε ανάλογα παραδείγματα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ήδη εφαρμόσει αυτήν την πολιτική, υπογράμμισε: «Μπορεί να χτίσετε από την αρχή την Πρωτοβάθμια Υγεία. Τα υλικά της μπορεί να είναι σύγχρονα - γιατί υπάρχουν σύγχρονες μέθοδοι απομύζησης των λαών - εμείς, όμως, δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε αυτό που χτίζετε».