Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Ξεκινούν απεργίες εργαζόμενοι και γιατροί του ΕΟΠΥΥ
Κάλεσμα συμμετοχής με πλαίσιο που βοηθάει τη συμμαχία με τα λαϊκά στρώματα απευθύνει η ΔΗΠΑΚ
Την αντίδραση των εργαζομένων και των γιατρών στον ΕΟΠΥΥ προκαλούν τα σχέδια της κυβέρνησης για τον Οργανισμό και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), τα οποία θα επιδεινώσουν κι άλλο τις υπηρεσίες προς τους ασθενείς και τις συνθήκες δουλειάς υγειονομικών και διοικητικών υπαλλήλων.
Από την αρχή της βδομάδας ξεκινούν επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες. Την Τρίτη, στις 11 π.μ., οργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας. Συγκεκριμένα, στις 25, 26 και 27 Νοέμβρη θα κάνουν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες οι γιατροί στον ΕΟΠΥΥ. Τη συμμετοχή του σε αυτές, ανακοίνωσε χτες και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ). Στις 26 και 27 Νοέμβρη θα απεργήσουν οι υγειονομικοί και διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ και μαζί με τους γιατρούς θα πάρουν μέρος στη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.
Οι Ομοσπονδίες των γιατρών και των εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ οργάνωσαν χτες συνεντεύξεις Τύπου. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θ. Αποστολόπουλος τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης του πορίσματος, σύμφωνα με το οποίο ο ΕΟΠΥΥ θα είναι και πάροχος και αγοραστής υπηρεσιών Υγείας. Ειδικότερα για το θέμα της εργασιακής σχέσης των γιατρών τάχθηκε υπέρ της διατήρησης των σημερινών εργασιακών σχέσεων - δηλαδή να μπορούν να έχουν και ιδιωτικό ιατρείο.
Τοποθετούμενος ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Αττικής του ΕΟΠΥΥ, Π. Ψυχάρης (στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ), είπε ότι η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση αποτελεί «ευνουχισμό» για τον γιατρό της ΠΦΥ.
Σε άλλο σημείο, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, ότι μόλις το 4,5% των εργαστηριακών εξετάσεων γίνονται πια στα εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ, λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων. Το υπόλοιπο 95,5% κατευθύνεται στα ιδιωτικά εργαστήρια, εκ των οποίων το 70% στις αλυσίδες των διαγνωστικών κέντρων. Ωστόσο, η ένταση της υποβάθμισης που επικαλούνται οι Ομοσπονδίες των γιατρών και των υγειονομικών, ξεκίνησε με το σταμάτημα των διαγωνισμών για αντιδραστήρια από το 2007. Από τότε μέχρι τώρα, δεν έκαναν τίποτε ουσιαστικό για συντονισμένη απόκρουση αυτών των επιλογών.
Κάτω απ' αυτό το πρίσμα, αποχτά ιδιαίτερη σημασία η πρόταση της«Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών» του ΕΟΠΥΥ για το περιεχόμενο του αγώνα που κλιμακώνεται από βδομάδα. Η ΔΗΠΑΚ προτείνει:
  • Να μη συγχωνευθεί και καταργηθεί καμία μονάδα Υγείας του ΕΟΠΥΥ, κανένα κέντρο υγείας, κανένα νοσοκομείο.
  • Να μη βγει σε διαθεσιμότητα, να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος.
  • Να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις σε μόνιμες, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και των πληρωμών των ασθενών.