ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
Διευκολύνσεις στα μονοπώλια της Υγείας να προσελκύουν πελάτες
Νομοσχέδιο που ενσωματώνει σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες, συζητιέται από χτες στη Βουλή
Την προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας σε δύο κοινοτικές οδηγίες που αφορούν τη «διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη» και στοχεύουν στη σταδιακή άρση των όποιων θεσμικών και νομικών εμποδίων υπάρχουν και δυσκολεύουν την ελευθερία δράσης των μονοπωλίων στον τομέα της Υγείας, αποφάσισε χτες η κυβέρνηση, υπερψηφίζοντας στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Την αντίθεση στο νομοσχέδιο δήλωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ.
Συγκεκριμένα, οι οδηγίες είναι: «Α) 2011 /24/ΕΕ περί «εφαρμογής των δικαιωμάτων των ασθενών στο πλαίσιο της διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης» και 2012/52/ΕΕ «σχετικά με την θέσπιση μέτρων που διευκολύνουν την αναγνώριση ιατρικών συνταγών οι οποίες εκδίδονται σε άλλα κράτη».
Οι δύο τροπολογίες εξασφαλίζουν τη μετακίνηση των ασθενών σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ από αυτό στο οποίο είναι ασφαλισμένοι προκειμένου να λάβουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και καθορίζουν τους όρους. Η μετακίνηση ασθενούς μπορεί να γίνει σε περίπτωση που η θεραπεία δεν παρέχεται στη χώρα που είναι ασφαλισμένος, ή όταν η θεραπεία παρέχεται μεν στη χώρα που είναι ασφαλισμένος, αλλά όχι σε ιατρικά αποδεχτό διάστημα ή όταν υγειονομικές εγκαταστάσεις μιας γειτονικής χώρας - μέλους είναι πλησιέστερες στον τόπο κατοικίας του ασφαλισμένου από τις εγκαταστάσεις της χώρας του.
Με την κινητικότητα των ασθενών, που αντιμετωπίζονται ως «χρήστες Υγείας», δίνεται η δυνατότητα να καλύπτονται οι ελλείψεις και τα προβλήματα στα εθνικά συστήματα Υγείας, εδραιώνεται η επικίνδυνη για την ίδια την ανθρώπινη ζωή αντίληψη ότι η υγεία είναι ατομική ευθύνη, οι «επαγγελματίες Υγείας», στους οποίους συμπεριλαμβάνονται από νοσοκομεία μέχρι επιχειρηματικοί όμιλοι, εξασφαλίζουν νέα πεδία κερδοφορίας, αφού θα διευρυνθεί η πελατεία τους.
Στον αντίποδα, οι ασθενείς θα βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού προβλέπεται ότι θα προπληρώνουν τις όποιες υπηρεσίες τους παραχθούν σε άλλο κράτος. Οσο για το ποσό που θα τους επιστραφεί από τον ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας τους, αυτό θα είναι αντίστοιχο με το εγχώριο τιμολόγιο του ασφαλιστικού οργανισμού. Αν ο μετακινούμενος ασθενής πληρώσει για θεραπεία παραπάνω από όσο θα πλήρωνε στη χώρα του, η διαφορά τον επιβαρύνει.
Ο υπουργός Υγείας προσπάθησε να παρουσιάσει ως επίτευγμα τροπολογία που κατέθεσε, σύμφωνα με την οποία μειώνεται κατά 50% η τιμή πρωτότυπου φάρμακου που έχει λήξει η πατέντα και εφόσον κυκλοφορεί αντίστοιχο γενόσημο, ενώ η τιμή των γενόσημων καθορίζεται στο 65% (από 80% που ήταν) της τιμής των φαρμάκων αναφοράς τους.