ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Χρυσοφόρος κλάδος για τους καπιταλιστές
«Καλπάζουν» οι εγχώριες εταιρείες, σε συμπράξεις με μεγάλες πολυεθνικές του κλάδου
- Ο κλάδος των φαρμάκων - καλλυντικών - απορρυπαντικών, κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ των 3 κλάδων (εμπόριο, υπηρεσίες, βιομηχανία) που έχουν τις περισσότερες (70) επιχειρήσεις στις 500 εταιρείες με τις υψηλότερες πωλήσεις για το οικονομικό έτος 2011.
- Μια σειρά εταιρείες, όπως οι DEMO, ΒΙΑΝΕΞ, ΦΑΜΑΡ, αυξάνουν κάθε χρόνο τις εξαγωγές τους. Καυχιόνται μάλιστα ότι «τα διεθνή κέντρα έχουν φοβηθεί για το ελληνικό φάρμακο».
- Η πολυεθνική BOEHRINGER INGELHEIM ΕΛΛΑΣ ΑΕ καθώς και η ελληνική PHARMATHEN, συμπεριλαμβάνονται στους 43«αληθινούς ηγέτες» της ελληνικής οικονομίας, που βράβευσε η ICAP.
- Εσοδα 430 εκατ. ευρώ αναμένει ο βιομηχανικός βραχίονας του ομίλου Μαρινόπουλου το 2013. Εξασφάλισε ένα ακόμη συμβόλαιο με την GSK για τη συσκευασία τεσσάρων επιπλέον μη συνταγογραφούμενων προϊόντων στις εγκαταστάσεις της ελληνικής εταιρείας σε Ανθούσα και Αυλώνα. Πρόκειται για τετραετή συμφωνία, αξίας 2,2 εκατ. ευρώ.
- «Είμαστε εδώ για να μείνουμε. Ποτέ δεν υπήρξε σχεδιασμός να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα. Πρέπει να ακολουθούμε την αγορά και την οικονομία», δήλωσε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της «Bayer». Νέα συμφωνία συνεργασίας για την προώθηση ενός αντιπηκτικού φαρμάκου ξεκινά μεταξύ της γερμανικής φαρμακευτικής «Bayer» και της ελληνικής φαρμακευτικής «Elpen», στο πλαίσιο της συνεργασίας που ήδη υπάρχει μεταξύ των δύο εταιρειών, για την από κοινού προώθηση αντιβιοτικού.
- Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας και διευθύνων σύμβουλος μιας από τις μεγαλύτερες ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, της DEMO, λέει χαρακτηριστικά: «...Από τη στιγμή που είμαστε στις κορυφαίες θέσεις των εξαγωγικών, μπορούμε να συμβάλουμε με εξαγωγές της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ. Οι συνολικές εξαγωγές στον κλάδο είναι της τάξης των 850-900 εκατ. ευρώ. Οι καθαρές εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων μας είναι περί τα 300-350 εκατ. ευρώ και ο κλάδος έχει τη δυναμική να τις δεκαπλασιάσει».
- Συμφωνία μεταξύ της πολυεθνικής φαρμακευτικής LILLY και της ελληνικής φαρμακοβομηχανίας VIANEX, για την παραγωγή ενός νοσοκομειακού αντιβιοτικού στην Ελλάδα, με προορισμό την αγορά της Κίνας, ανακοινώθηκε τον Ιούλη. Πρόκειται για επένδυση 1,5 εκατ. ευρώ για την παραγωγή 10 εκατ. φιαλιδίων αντιβιοτικού. Η τετραετής συμφωνία προβλέπεται να ενισχύσει το τζίρο της VIANEX κατά 3-4% ή 10-12 εκατ. ευρώ, μετά την παροχή όλων των απαραίτητων εγκρίσεων για την εισαγωγή του φαρμάκου στην αγορά της Κίνας, οι οποίες αναμένονται περίπου στα μέσα του 2014.
- Η PHARMATHEN αναμένεται να επενδύσει την προσεχή διετία περίπου 10 εκατ. ευρώ σε υποδομές, ενώ το 2012 παρουσίασε κύκλο εργασιών 162 εκατ. ευρώ, που κατά 75% και περισσότερο προέρχεται από εξαγωγές.
- Αύξηση κερδών καταγράφει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία λόγω εξαγωγών και αύξησης της χρήσης περισσότερων γενοσήμων φαρμάκων εγχώριας παραγωγής στην ελληνική φαρμακευτική αγορά, όπως προκύπτει από στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ - Αύγουστος 2013).
- Παραγωγική ανάκαμψη παρουσιάζει το 2013 η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, με τον όγκο της παραγωγής του κλάδου να αυξάνεται κατά 10,7% το πρώτο εξάμηνο, παρουσιάζοντας άνοδο και τους πέντε μήνες (14,7% τον Μάρτιο και 8,1% τον Απρίλιο), όπως προκύπτει από στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Χρυσοφόρος αποδεικνύεται για τους καπιταλιστές ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι: