Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013


Άδ. Γεωργιάδης: Ετοιμάζει ιδιωτικά χειρουργεία μέσα στα δημόσια νοσοκομεία



«Είμαι απολύτως αποφασισμένος για τη συνεργασία του ΕΣΥ και των ασφαλιστικών εταιρειών», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, προαναγγέλλοντας επέκταση της σύμπραξης των δημόσιων νοσοκομείων με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
Η τοποθέτηση αυτή έγινε σε συνέδριο που διοργάνωσαν οι «Financial Times» με θέμα «Το μέλλον της ασφάλισης στην Ελλάδα».
Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε τη λειτουργία απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία μέσω πακέτων ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θέλει να λειτουργήσει με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και ο δημόσιος τομέας της υγείας είπε ότι με τον τρόπο αυτό θα μπει ζεστό χρήμα στα δημόσια νοσοκομεία. «Ιδού πεδίο δόξης λαμπρόν για να αυξήσουμε τα έσοδα των νοσοκομείων», ανέφερε χαρακτηριστικά και απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των ασφαλιστικών εταιρειών τους είπε: «Να πουλήσετε ένα ελκυστικό πακέτο στους πελάτες σας, που να είναι και για μας ενδιαφέρον».
Η δυνατότητα σύμπραξης των ασφαλιστικών εταιρειών με τα Δημόσια Νοσοκομεία θεσμοθετήθηκε το 2010 (νόμος 3868, ΦΕΚ Α' 129 για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων). Εκεί προβλέπονται ιατρικές επισκέψεις, διαγνωστικές, θεραπευτικές και επεμβατικές πράξεις, «που πραγματοποιούνται κατά την πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργία του νοσοκομείου».
Η δαπάνη για τα απογευματινά χειρουργεία θα «βαρύνει τον ασφαλιστικό φορέα ή την ασφαλιστική εταιρεία ή τον ίδιο τον ασθενή» και θα καθοριστεί με απόφαση των συναρμόδιων υπουργών Υγείας, Εργασίας και Οικονομικών, σύμφωνα με τον Άδωνη Γεωργιάδη.