Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Εκτός ΕΟΠΥΥ ακριβές εξειδικευμένες εξετάσεις
Σε αδιέξοδο βρίσκονται ιδιαίτερα οι χρόνια πάσχοντες
Εκτός ΕΟΠΥΥ έχουν βγει και βγαίνουν καθημερινά εξειδικευμένες πανάκριβες εξετάσεις. Ιδιαίτερα οι χρόνια πάσχοντες βρίσκονται σε μεγάλο αδιέξοδο αφού η ίδια τους η ζωή εξαρτάται άμεσα πλέον από το πορτοφόλι τους.
Ενδεικτικά, από τη στιγμή της σύστασης του ΕΟΠΥΥ το Γενάρη του 2012, οι εξετάσεις που πρέπει να κάνουν οι φορείς ηπατίτιδας Β δεν δικαιολογούνται και τις πληρώνουν από την τσέπη τους. Π.χ., η εξέταση DNA για ποσοτικό προσδιορισμό του ιού, κοστίζει 180 ευρώ και πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Η διαγνωστική εξέταση για κύρωση ήπατος (ελαστογραφία ήπατος) κοστίζει 50 ευρώ.
Επίσης οι ασθενείς που πρόκειται να μεταμοσχευθούν, όπως π.χ. οι νεφροπαθείς, πληρώνουν για την εξέταση της ιστοσυμβατότητας, που είναι ακριβή. Αν σε αυτά προσθέσουμε τις πληρωμές για άλλες εξετάσεις και για φάρμακα, όπως και τα έξοδα μετακίνησης για αιμοκαθάρσεις, θεραπείες κλπ, τότε προκύπτει πως οι πάσχοντες χρειάζονται γερό πορτοφόλι για να τα βγάλουν πέρα.
Οπως σημειώνει στον «Ρ» ο Γιάννης Σεχρεμέλης, πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Βοιωτίας και μέλος ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών, «πρόσφατα πλήρωσα 180 ευρώ για μια εξέταση, πάνω από 20 ευρώ για δυο εξειδικευμένες αιματολογικές εξετάσεις και γύρω στα 60 ευρώ βενζίνη για να πάω σε δημόσιο νοσοκομείο στην Αθήνα, όπου γίνονται οι συγκεκριμένες εξετάσεις. Ολοι οι χρόνια πάσχοντες βρίσκονται σε οριακό σημείο».
Η δραστική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τον ΕΟΠΥΥ μεταφέρει το κόστος για εξετάσεις, φάρμακα, θεραπείες, νοσηλεία στους ασφαλισμένους. Ιδιαίτερα σήμερα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ πλήρης κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και το κράτος να αναλάβει την παροχή δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλους τους ανασφάλιστους και τις οικογένειές τους.