Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Συνέδριο ΟΣΝΙΕ: Εργοδοτικά διαπιστευτήρια από συνέδρους ζητά το καθαιρεμένο προεδρείο

Τη στήριξή του στους επιχειρηματικούς ομίλους στην Υγεία επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά το καθαιρεμένο προεδρείο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας.
Λίγες μέρες πριν τη διεξαγωγή του 17ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας, οι καθαιρεμένοι από την πλειοψηφία του ΔΣ της Ομοσπονδίας, Β. Γκλεζάκος (πρόεδρος) και Κ. Κρέτσης (γενικός γραμματέας) έστειλαν έγγραφο στους αντιπροσώπους του σωματείου εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Πειραιά το οποίο αναγράφει: «Παρακαλούμε να μας αποστείλετε βεβαιώσεις απασχόλησης από τις επιχειρήσεις, που εργάζεστε, που να φαίνεται ότι έχετε Σύμβαση Εξαρτημένης Εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου, προκειμένου να συμπληρώσουμε τα απαραίτητα πιστοποιητικά έγγραφά σας και να λάβετε μέρος στο 17ο Συνέδριο». Δηλαδή επί της ουσίας, αποκλείονται αυτόματα από το συνέδριο όσοι εργαζόμενοι έχουν απολυθεί, όσοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας.
Το κλαδικό σωματείο του Πειραιά καταγγέλλει τις πρωτοφανείς εργοδοτικές πρακτικές σημειώνοντας: «Από πότε, συνάδελφοι, η συνδικαλιστική ιδιότητα και δράση νομιμοποιείται μέσα από τα γραφεία της εργοδοσίας; Από πότε οι εργοδότες νομιμοποιούν συνέδρια εργαζομένων; Η νομιμοποίηση των αντιπροσώπων είναι υπόθεση του συνδικάτου και των εργαζόμενων μελών του, που μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπονται τους εξέλεξαν για να τους αντιπροσωπεύουν στο συνέδριο».
Το συνδικάτο εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Πειραιά προειδοποιεί και δηλώνει «ότι τα παιχνίδια τους μπροστά στο Συνέδριο για να διαμορφώσουν το κατάλληλο κλίμα και τους κατάλληλους συσχετισμούς, δεν θα περάσουν. Η προσπάθειά τους για αποκλεισμό των εκλεγμένων αντιπροσώπων του συνδικάτου, της διαφορετικής άποψης, της ταξικής στάσης στα προβλήματα των εργαζομένων, από τις εργασίες του συνεδρίου δεν θα περάσει».
Την Κυριακή το Συνέδριο 
Το 17ο συνέδριο της ΟΣΝΙΕ διεξάγεται την Κυριακή στην Αθήνα και είναι ιδιαίτερα κρίσιμο καθώς επιβάλλεται η αλλαγή συσχετισμών ώστε να απαλλαγούν οι εργαζόμενοι στην Ιδιωτική Υγεία από τον εργοδοτικό συνδικαλισμό.
Να υπενθυμίσουμε ότι το προεδρείο της ΟΣΝΙΕ καθαιρέθηκε από την πλειοψηφία του ΔΣ της Ομοσπονδίας τον Ιούλη του 2012, αφότου υπέγραψε κρυφά από τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ μια κατάπτυστη, προδοτική ΣΣΕ με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών.
Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία προειδοποιεί «όλους τους αντιπροσώπους του συνεδρίου και όλους τους εργαζόμενους, ότι η καθαιρεμένη διοίκηση της ΟΣΝΙΕ ετοιμάζεται να υπογράψει ΣΣΕ για το 2014 με νέες μειώσεις μισθών και νέες ανατροπές στους όρους εργασίας».
Όπως σημειώνει στη Διακήρυξης η ΔΑΣ «το ίδιο χρονικό διάστημα οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι είχαν αύξηση κερδών και αύξηση ασθενών λόγω της διάλυσης των δημόσιων νοσοκομείων και των συγχωνεύσεων τους (Υγεία, Mertopolitan, Ιασώ, και αλλού)». Οι ταξικές δυνάμεις στάθηκαν διεκδικητικά δίπλα στους εργαζόμενους του κλάδου, που «ιδιαίτερα στις μικρές μονάδες ιδιωτικής υγείας (κλινικές, διαγνωστικά, γηροκομεία) γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει να δουλεύεις ατέλειωτες ώρες και μέρες χωρίς σταματημό, με οφειλόμενα ρεπό για να αυξηθούν κι άλλο τα κέρδη των εργοδοτών. Τι σημαίνει να είσαι απλήρωτος επί μήνες, δουλεύοντας τζάμπα, παίρνοντας προκαταβολή ψίχουλα». Ανάμεσα σε άλλα διεκδικεί υπογραφή ΣΣΕ που να καλύπτει τις ανάγκες και επαναφορά της ΣΣΕ του 2009 με κατοχυρωμένα όλα τα μισθολογικά και θεσμικά δικαιώματα.