Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Δεδομένο το πλαφόν στη συνταγογράφηση
Στη μείωση των φαρμάκων κατά 20% από τους γιατρούς που συνταγογραφούν για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ επιμένει η συγκυβέρνηση, για να πιαστεί ο στόχος της μείωσης της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης από 2,371 δισ. ευρώ το 2013 σε λιγότερο από δύο δισ. το 2014.
Η επιμονή της συγκυβέρνησης μετά την έκδοση των σχετικών αποφάσεων από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ εκφράστηκε και στη χτεσινή συνάντηση του υφυπουργού Υγείας Αντ. Μπέζα και του προέδρου του Οργανισμού Δ. Κοντού, με αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ). Ο υφυπουργός Υγείας υποστήριξε, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, ότι ο «έλεγχος της υπερβάλλουσας συνταγογράφησης είναι αναγκαίος για τον εξορθολογισμό και τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης».
«Ο στόχος αυτός» αναφέρεται στην ανακοίνωση «σε μεγάλο βαθμό θα καλυφτεί από μέτρα που έχει ήδη λάβει το υπουργείο για τη μείωση των τιμών των φαρμάκων (μεσοσταθμικά κατά 12%) και την αύξηση της χρήσης των γενοσήμων που πρέπει να επιτευχθεί το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, προχωράει η ένταξη των θεραπευτικών πρωτοκόλλων στη συνταγογράφηση».
Στις προαναφερόμενες αποφάσεις προβλέπεται ότι οι γιατροί μπορούν να υπερβούν το όριο συνταγογράφησης για δύο μήνες και ότι τον τρίτο μήνα θα υπάρξει διακοπή της συνταγογράφησης. Ο υφυπουργός Υγείας και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ πρότειναν να συσταθεί κοινή Ομάδα Εργασίας από το υπουργείο Υγείας και τον ΠΙΣ, η οποία στο διάστημα αυτό θα παρακολουθήσει την υλοποίηση του μέτρου και θα προτείνει βελτιωτικές ρυθμίσεις. Η ηγεσία του ΠΙΣ αρνήθηκε να συμμετέχει σ' αυτήν την ομάδα.