Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Πρόγραμμα δράσης για τα οξυμένα προβλήματα του λαού
Με αιχμή τα οξυμένα προβλήματα στην Υγεία, οι ταξικές δυνάμεις μπαίνουν μπροστά για την οργάνωση της λαϊκής πάλης
Από κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ΠΦΥ
Σε συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης, με κεντρικές παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις στις γειτονιές, κατέληξε η χτεσινή σύσκεψη που διοργάνωσε η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ με εκπροσώπους από σωματεία και φορείς που συγκροτούν τις Λαϊκές Επιτροπές, για τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα, με αιχμή αυτό της Υγείας. Η σύσκεψη έγινε στα γραφεία του ΠΑΜΕ.



Στην εισηγητική τοποθέτηση, ο Χρ. Κατσώτης, μέλος της Γραμματείας Αττικής του ΠΑΜΕ, αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα Υγείας και στις συνέπειες που θα έχει για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ, που χτες βράδυ κατατέθηκε στη Βουλή. Ανέδειξε την ανάγκη να πρωτοστατήσουν οι ταξικές δυνάμεις στην οργάνωση της πάλης του λαού ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης, με κεντρικό άξονα την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία - αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να βγει προπαγανδιστικό υλικό και κείμενο υπογραφών για την Υγεία, εμπλουτισμένο με τα ιδιαίτερα αιτήματα και τους στόχους πάλης ανά κλάδο. Συζητήθηκε ακόμα η ανάγκη να σταθεροποιηθεί η δράση για την Υγεία, να γίνουν τοπικές και κλαδικές συσκέψεις προετοιμασίας των κινητοποιήσεων. Στους κλάδους, να γίνουν συσκέψεις και συζητήσεις και να παρθούν πρωτοβουλίες για επιτροπές προστασίας της υγείας.
Το πλαίσιο πάλης
Το πλαίσιο πάλης για τα ζητήματα της Υγείας, διαμορφώθηκε ως εξής:
  • Δωρεάν κάλυψη όλου του πληθυσμού, με υπηρεσίες πρόληψης, Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δημόσιας Υγείας, νοσοκομειακής περίθαλψης και επείγουσας ιατρικής βοήθειας.
  • Δωρεάν φάρμακα σε όλους και με προτεραιότητα στα ΑμεΑ, στους χρονίως πάσχοντες, στους καρκινοπαθείς.
  • Δωρεάν παροχή όλων των εμβολίων για όλα τα παιδιά και των εξετάσεων που απαιτούνται για την εγγραφή τους στα σχολεία.
  • Κατάργηση των πληρωμών, εισιτηρίων, συμμετοχών για ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπείες. Κατάργηση της πληρωμής του 15% από τους ασθενείς για τις εξετάσεις στο συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ πρωτοβάθμιο ιδιωτικό τομέα.
  • Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων. Επιστροφή από το κράτος των αποθεματικών που χάθηκαν από το πρόσφατο «κούρεμα». Κρατική χρηματοδότηση προς τον ΕΟΠΥΥ και τις δημόσιες μονάδες Υγείας (Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία) για αποπληρωμή όλων των χρωστούμενων προς τους εργαζόμενους (εφημερίες, υπερωρίες κ.λπ.) προς τους ασφαλισμένους, για φάρμακα, ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις και υγειονομικά υλικά και προς τους συμβεβλημένους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες Υγείας.
  • Καμία συγχώνευση ή κατάργηση Κέντρων Υγείας, πολυιατρείων και εργαστηρίων του ΙΚΑ. Τα πολυιατρεία του ΙΚΑ να μετατραπούν σε κρατικά Κέντρα Υγείας. Καμία συγχώνευση ή κατάργηση δημόσιων νοσοκομείων, κρεβατιών, κλινικών, ειδικών μονάδων και άλλων υποδομών και υπηρεσιών τους.
  • Προσλήψεις μόνιμων γιατρών όλων των ειδικοτήτων, οδοντιάτρων, φαρμακοποιών και άλλων υγειονομικών με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στις δημόσιες μονάδες Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ.
  • Στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμός των δημοτικών ιατρείων για τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών σε όλους, ιδιαίτερα στους ανασφάλιστους και τους μετανάστες.
  • Κρατική χρηματοδότηση για την εξασφάλιση της συνέχισης και αναβάθμισης των υπηρεσιών «Βοήθεια στο σπίτι», με δωρεάν παροχή σε όσους ηλικιωμένους και ΑμεΑ χρειάζονται βοήθεια και κατ' οίκον νοσηλεία χωρίς περιορισμούς.
Για τα άλλα λαϊκά προβλήματα
Τη σύσκεψη απασχόλησε η οργάνωση της πάλης και για τα άλλα λαϊκά προβλήματα, όπως αυτό της ανεργίας. Με συγκεκριμένες παρεμβάσεις ανά κλάδο και στη συνοικία, αναδείχτηκε η ανάγκη να συνεχιστεί η διεκδίκηση μέτρων ουσιαστικής προστασίας, προβάλλοντας το επεξεργασμένο πλαίσιο του ΠΑΜΕ. Επίσης, να ενισχυθεί η ιδεολογική - πολιτική παρέμβαση για τα ζητήματα της ανεργίας και των ανέργων.
Συζητήθηκε ακόμα η παραπέρα οργάνωση της αλληλεγγύης από συνδικάτα και Λαϊκές Επιτροπές, αξιολογώντας και την πείρα των εκδηλώσεων που έγιναν μέσα στις γιορτές. Τέλος, τη σύσκεψη απασχόλησαν τα διάφορα προβλήματα που είναι σε εξέλιξη σε όλους τους δήμους και η παρέμβαση που πρέπει να αναπτύξουν σωματεία των ΟΤΑ και Λαϊκές Επιτροπές σε ζητήματα περικοπών, ιδιωτικοποιήσεων, τελών, φόρων, τροφείων κ.λπ.