Ακρόαση φορέων για το νομοσχέδιο της ΠΦΥ
Με την ακρόαση φορέων συνεχίστηκε χτες στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Από τους συνδικαλιστικούς φορείς, που πήραν το λόγο, ζητήθηκε η απόσυρση του νομοσχεδίου, με τις προτάσεις τους όμως να κινούνται εντός του πλαισίου που ορίζει η επιχειρηματική δράση στην Υγεία, την οποία στηρίζει η κυβέρνηση.
Ο Δ. Βαρνάβας, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ είπε ότι «αυτό που αποσκοπείτε είναι οι 8.500 διαθεσιμότητες και από εκεί και πέρα γαία πυρί μειχθήτω». Στη συνέχεια, επιδόθηκε σε ένα «παζάρι» με τον υπουργό, σημειώνοντας ότι δε θα είχε αντίρρηση «να υπάρξει ένα μεταβατικό διάστημα», για τη μεταφορά του προσωπικού του ΕΟΠΥΥ.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιατρών του ΕΟΠΥΥ Θ. Αποστολόπουλος ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, γιατί, όπως ανέφερε, με τις διαθεσιμότητες που προβλέπει «ουσιαστικά γίνεται η απόλυση του γιατρού - υπαλλήλου χωρίς να αναγνωρίζεται καν η υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης». Πρόσθεσε ότι «σε περίπτωση που επιμείνει το υπουργείο στο νομοσχέδιο ζητάμε την ένταξη των υπηρετούντων γιατρών σε καθεστώς πλήρους αλλά όχι αποκλειστικής απασχόλησης».
Ο Win Vanlerbergher, ειδικός εμπειρογνώμονας του ΠOΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), ήταν αποκαλυπτικός για το πώς βλέπει ο Οργανισμός το εμπόρευμα - υγεία. «Οι ημέρες της διοίκησης και του ελέγχου της γραφειοκρατικής φροντίδας Υγείας έχουν περάσει. Το μέλλον βασίζεται σε συμβάσεις απόδοσης, μεταξύ του αγοραστή της υγειονομικής περίθαλψης και του παρόχου. (...) Οι αγοραστές, δηλαδή, οι οποίοι επενδύουν τα χρήματά τους κατά αυτόν τον τρόπο μπορούν να λάβουν μεγαλύτερη αξία για τα χρήματά τους»...