Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Στην Επιτροπή της Βουλής το ν/σ για την ΠΦΥ
Στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής εισάγεται σήμερα το απόγευμα το νομοσχέδιο με τίτλο: «Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ). Αλλαγή σκοπών του ΕΟΠΥΥ και λοιπές διατάξεις». Τις θέσεις του για την ΠΦΥ έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Εκτός απ' την αλλαγή του γενικού τίτλου του νομοσχεδίου - σε «Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΕΔΥΠΥ)» - ο συνεταίρος της συγκυβέρνησης συμφωνεί στις βασικές διατάξεις, καθώς, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, το «ΠΑΣΟΚ δήλωσε με σαφήνεια από την πρώτη στιγμή ότι με βάση τις θέσεις μας, θα στηρίξει τη μεταρρύθμιση που προανήγγειλε το υπουργείο Υγείας».
Το νομοσχέδιο προβλέπει τη μεταφορά των υγειονομικών υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ στις Υγειονομικές Περιφέρειες και τη διαδικασία δημιουργίας Κέντρων Υγείας, τα οποία μελλοντικά, και μετά από συγχωνεύσεις δομών, θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση. Ο ΕΟΠΥΥ, ως αποκλειστικά αγοραστής υπηρεσιών, θα συνάπτει συμβάσεις με φορείς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και με συμβαλλόμενους γιατρούς, ενώ μπορεί να αναθεωρεί ή να τροποποιεί τους όρους αυτών των συμβάσεων, όπου και όποτε αυτό απαιτείται.
Οκτώ χιλιάδες από τους 9.400 υπαλλήλους του ΕΟΠΥΥ τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας επί ένα μήνα και εν συνεχεία μετατάσσονται - μεταφέρονται, μετά από αίτησή τους, σε οργανικές θέσεις που συστήνονται για το σκοπό αυτό στις διοικήσεις των αντίστοιχων χωροταξικά ΥΠΕ. Στη διάρκεια της διαθεσιμότητας - κινητικότητας, η παροχή υπηρεσιών «ανατίθεται στα κατά τόπους αρμόδια Κέντρα Υγείας, στο δίκτυο συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ και, επικουρικά, στα εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων του EΣΥ».