Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Απεργία μέχρι και τις 10 Γενάρη στον ΕΟΠΥΥ
Τη σχέση τους με το νέο σύστημα ΠΦΥ παζαρεύουν οι γιατροί με το υπουργείο Υγείας
Συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων μέχρι και τις 10 Γενάρη ανακοίνωσε η Εκτελεστική Γραμματεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Υγειονομικού Προσωπικού (ΠΟΣΕΥΠ) του ΕΟΠΥΥ. Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις απ' τις 25/11/2013, αντιδρώντας στις αποφάσεις της κυβέρνησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), τη διαθεσιμότητα και κινητικότητα στις υγειονομικές μονάδες του Οργανισμού.
Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο του «διαλόγου» για τη μεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ, σήμερα είναι προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και των συνδικάτων των υγειονομικών και διοικητικών υπαλλήλων του Οργανισμού.
Στο πλαίσιο αυτού του «διαλόγου», ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Δ. Κοντός, αναφέρθηκε την περασμένη Δευτέρα στις «τρεις αδιαπραγμάτευτες παραδοχές που αποτελούν τα θεμέλια της Μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: Μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή υπηρεσιών Υγείας. Ενοποίηση των μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ και των ΚΥ σε έναν ενιαίο δημόσιο φορέα παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας. Ενταξη των γιατρών στο νέο φορέα με καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, εφόσον το επιθυμούν».
Η κυβέρνηση και οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών ενώσεων των γιατρών εστιάζουν τη συζήτηση αποκλειστικά στην εργασιακή σχέση των σημερινών γιατρών του ΕΟΠΥΥ με το νέο σύστημα της ΠΦΥ. Με αυτόν τον τρόπο, συσκοτίζουν τη συνολική επιδείνωση των υπηρεσιών Υγείας προς τους ασφαλισμένους, που θα επέλθει και με τη μεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ.
Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ πρότεινε, «ειδική μέριμνα για τους μόνιμους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και ιδίως για εκείνους που βρίσκονται πλησίον της σύνταξης». Οσοι γιατροί επιλέξουν να ενταχθούν στο ΕΣΥ με «πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, θα υπαχθούν στο καθεστώς του ενιαίου μισθολογίου προσωρινά, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης και κρίσης», είπε ο ίδιος.
Για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ χειρουργικών ειδικοτήτων, μπορεί να απορροφηθούν σε χειρουργεία και απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων. Οσοι επιλέξουν να ενταχθούν στο δίκτυο των συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ, προτείνεται σύμβαση τριετούς διάρκειας.