Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Αντιπαράθεση γιατρών - κυβέρνησης για το «πλαφόν»
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση του υπουργείου Υγείας με τους γιατρούς, σχετικά με το πλαφόν στη συνταγογράφηση. Σύμφωνα με απόφαση του διοικητή του ΕΟΠΥΥ, Δ. Κοντού (433/7.1.2014), προβλέπεται ο«καθορισμός ορίων συνταγογράφησης για το έτος 2014 για κάθε ιατρό που συνταγογραφεί για τον ΕΟΠΥΥ προκειμένου η μηνιαία δαπάνη του συνόλου των συνταγών του εκάστοτε ιατρού να μην υπερβαίνει το 80% της αντίστοιχης μέσης μηνιαίας δαπάνης για το έτος 2013».
Με δηλώσεις του, ο υπουργός Υγείας επέμενε χτες ότι η εφαρμογή πλαφόν στη συνταγογράφηση «είναι ένα μέτρο που εφαρμόζεται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη». Είπε ακόμα ότι «από τη στιγμή που ο ΕΟΠΥΥ έχει προϋπολογισμό, θα πρέπει και οι συμβεβλημένοι και οι συναλλασσόμενοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί να γνωρίζουν ότι υπάρχει προϋπολογισμός».
Για να χρυσώσει το χάπι, εξαίρεσε απ' το πλαφόν τους νοσοκομειακούς γιατρούς, τους μεταμοσχευθέντες με συμπαγή όργανα, τους νεφροπαθείς και τα εμβόλια. Από την πλευρά του, το ΔΣ του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) καλεί όλους τους συλλόγους της χώρας να αδιαφορήσουν για το πλαφόν στη συνταγογράφηση και στα παραπεμπτικά για διαγνωστικές εξετάσεις και να συνεχίσουν, χωρίς περιορισμούς, την άσκηση του λειτουργήματός τους.
Στο μεταξύ, μετέωρη είναι ακόμα η απόφαση της κυβέρνησης για πώληση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) απ' τα σούπερ - μάρκετ, καθώς οι υπουργοί Ανάπτυξης και Υγείας εμφανίζονται να έχουν διαφορετικές απόψεις. Τέλος, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κατέθεσε χτες στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης της απόφασης για πλαφόν στη συνταγογράφηση.