Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

«Βουνό» τα προβλήματα για ασθενείς με AIDS
Με κυλιόμενες ελλείψεις αντιρετροϊκών φαρμάκων και αντιδραστηρίων για εξετάσεις συνοδών ασθενειών (π.χ. για ηπατίτιδα C), καθώς και με τη μείωση των ποσοστών αναπηρίας απ' τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, με αποτέλεσμα να αποκλείονται απ' τις παροχές πρόνοιας και κυρίως το επίδομα που παίρνουν, βρίσκονται αντιμέτωποι οι ασθενείς απ' τον ιό του AIDS, όπως αναφέρθηκε χτες σε ημερίδα με θέμα «Ο ρόλος του κοινοβουλίου στην αντιμετώπιση του HIV/AIDS», την οποία διοργάνωσε ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή».
Τα αντιρετροϊκά φάρμακα χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων. Λόγω των περικοπών, οι διοικήσεις καθυστερούν τη διάθεσή τους, ώστε να τα καλύψουν με μετακινήσεις από άλλους κωδικούς ή από άλλα νοσοκομεία. Το αποτέλεσμα είναι να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς.
Λόγω της ανεργίας ή των λουκέτων στα μαγαζιά τους, πολλοί απ' τους ασθενείς χάνουν την ασφαλιστική κάλυψη και η χορήγηση των φαρμάκων γίνεται με ευθύνη των γιατρών, που πιστοποιούν ότι έχουν βιβλιάρια απορίας ή ασφαλιστική ενημερότητα, για να συνεχίσουν τις θεραπείες τους. Στην ημερίδα πήραν μέρος βουλευτές απ' όλα τα κόμματα. Το ΚΚΕ εκπροσώπησε η Λιάνα Κανέλλη, η οποία, μεταξύ άλλων, πρότεινε τη νομοθετική συμπλήρωση βασικών διατάξεων που αφορούν σημαντικές πλευρές για τους ασθενείς με AIDS.