Χειρότερες υπηρεσίες θα φέρουν οι αλλαγές στην ΠΦΥ
Ξεκίνησε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου
Αυτό το συνονθύλευμα, που θα υποβαθμίσει κι άλλο τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας από το δημόσιο σύστημα, ο υπουργός Υγείας το χαρακτήρισε «αναβάθμιση» της ΠΦΥ, λέγοντας ότι «φέρνουμε ένα ενιαίο καθολικό σύστημα Υγείας υπό τις υγειονομικές περιφέρειες»!
Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης,ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο «ισχυροποιείται ακόμα περισσότερο ο ανταποδοτικός χαρακτήρας της παροχής των υπηρεσιών και συγχρόνως περιορίζεται το τμήμα τους που παρέχεται δωρεάν, καταργούνται κρατικές μονάδες στο όνομα της ορθολογικής ανάπτυξης, εντείνεται η εκμετάλλευση των εργαζομένων στην υγεία, με το καθεστώς της κινητικότητας και διαθεσιμότητας».
Σε άλλο σημείο είπε: «Η ΠΦΥ, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, δε "χτίζεται" με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών αλλά με ενισχυμένο το κριτήριο ότι η υγεία αποτελεί εμπόρευμα και κόστος για το κεφάλαιο και το κράτος του. Γι αυτό οι δωρεάν παροχές περιορίζονται σε ένα "βασικό πακέτο" ιατρικών και εργαστηριακών εξετάσεων, συνταγογράφησης, ώστε να διασφαλίζει το κράτος στοιχειώδεις υπηρεσίες και να αυξάνει το μέρος των αναγκών που θα εξαρτάται από τη δυνατότητα των ασθενών να πληρώνουν».
«Στη σημερινή άθλια κατάσταση - σημείωσε - δεν αποτελεί φιλολαϊκή απάντηση το σχέδιο επιχειρηματικής ανάπτυξης που προωθεί η κυβέρνηση στην ΠΦΥ, όπως και καμία παραλλαγή η οποία στηρίζεται στην ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών και στη δημιουργία "δικτύων ασφαλείας" για τους εξαθλιωμένους». Ομως το σοβαρότερο είναι, σύμφωνα με το βουλευτή του ΚΚΕ, ότι το νομοσχέδιο δεν αφορά τον κύριο προσανατολισμό που πρέπει να έχει η ΠΦΥ και είναι η πρόληψη. «Τα όποια σημεία αφορούν στην πρόληψη, περιορίζονται σε ορισμένες εντελώς υποτυπώδεις δωρεάν ιατρικές εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και προγράμματα ενημέρωσης, καμπάνιες και συμβουλές», είπε χαρακτηριστικά.
«Οι εργαζόμενοι και ο λαός -τόνισε- έχουν συμφέρον και δικαίωμα να απορρίψουν το νομοσχέδιο και τα αντιλαϊκά μέτρα και σχέδια στην Υγεία και απέναντι σε αυτά να αντιπαραθέσουν και να διεκδικήσουν την πανελλαδική ανάπτυξη ενός ενιαίου, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας, με κεντρικό σχεδιασμό, πλήρη κρατική χρηματοδότηση, για να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων».
Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αν. Ξανθός άσκησε κριτική επί της διαδικασίας, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρχει μεταρρύθμιση χωρίς κοινωνική συναίνεση» και πρότεινε «Κέντρα Υγείας αστικού τύπου που θα διασφαλίζουν την αξιοπρέπεια εργαζόμενων και ασθενών». Πουθενά στην ομιλία του δεν αναφέρθηκε ενάντια στην επιχειρηματική δραστηριότητα στην Υγεία, την οποία βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει.