Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Φάρμακα στα ράφια των σούπερ μάρκετ προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης

Την απελευθέρωση της διάθεσης των φαρμάκων και των τιμών τους προωθεί η «σύσταση» του ΟΑΣΑ να διατίθενται τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακααπ' τα σούπερ μάρκετ.
Το υπουργείο Ανάπτυξης προωθεί το συγκεκριμένο σχέδιο, με το επιχείρημα ότι «ο βιομήχανος θα καθορίζει τη χοντρική τιμή», αλλά διά του ανταγωνισμού θα πέσουν οι τιμές, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης σε συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, ο οποίος δηλώνει αντίθετος με το μέτρο.
Να σημειώσουμε ότι τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα, τα οποία πληρώνει εξολοκλήρου ο ασθενής, αφορούν μια αγορά με τζίρο 300 εκ. ευρώ, που περιλαμβάνει 806 κωδικούς. Το σχέδιο για πώληση από τα σούπερ μάρκετ αναμένεται να διπλασιάσει αυτόν τον τζίρο, λόγω και της αύξησης στην τιμή πολλών από αυτά, με δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι σήμερα μια από τις τρεις φτηνότερες χώρες της ΕΕ στη διάθεση φαρμάκων.
Μέχρι σήμερα, τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα διατίθενται από τα φαρμακεία ή χορηγούνται από τα νοσοκομεία. Για τα φάρμακα αυτά, οι ασθενείς πληρώνουν στα φαρμακεία 200 εκ. ευρώ. Άλλα 100 εκ. ευρώ χρεώνονται ετησίως τα νοσοκομεία από την παροχή των ΜΗΣΥΦΑ σε νοσηλευόμενους.
Συνδέσεις Ειδήσεων: