Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Καλούν σε απολογία γιατρό για συνταγογράφηση
Με την ποινικοποίηση της επιστημονικής άποψης των γιατρών και τρομοκρατικές απολογίες, επιχειρεί η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ να περιορίσει τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη κάτω από 2 δισ. ευρώ για το 2014, όπως έχει συμφωνήσει με την τρόικα.
Σ' αυτή την κατεύθυνση, ο Διοικητής του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός, καλεί σε απολογία γιατρό του «Ευαγγελισμού» για τον τρόπο με τον οποίο συνταγογράφησε για ασθενείς του. Ο γιατρός -είναι νευρολόγος- συνταγογράφησε σε ασθενείς -έχουν επιληψία- και κάποια επιπλέον φάρμακα, όπως παυσίπονα, προστασίας του στομάχου -λόγω παρενεργειών των φαρμάκων- και υπερτασικά φάρμακα, γιατί κάποιος απ' τους ασθενείς είναι και υπερτασικός.
Ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ επικαλείται το νόμο 4047/2012 για να τον καλέσει σε απολογία, απειλώντας τον, όπως προβλέπει ο ίδιος νόμος, με«αφαίρεση του δικαιώματος της καθ' οιονδήποτε τρόπο, συνταγογράφησης για δύο έτη». Εκτός, δηλαδή, απ' την ταλαιπωρία του ασθενούς, που πρέπει να απευθύνεται σε διαφορετικές ειδικότητες γιατρών και να πληρώνει επισκέψεις σε ιδιώτες ή «πεντάευρα» στα δημόσια νοσοκομεία, η συγκυβέρνηση οδηγεί σε ακρωτηριασμό την επιστημονική αρτιότητα των γιατρών.
Το θέμα απασχόλησε χτες το ΔΣ του Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς, που καταδίκασε την απόφαση του Δδοικητή του ΕΟΠΥΥ. Επίσης, καταδίκασε το πλαφόν της συνταγογράφησης φαρμάκων σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ σε 80% σε σχέση με το 2013. Το πλαφόν καταδικάζουν, επίσης, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).