ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΜΙΛΟΥ «ΑΛΑΠΙΣ»
Εξαθλιωμένοι και αντιμέτωποι με εργοδότες και νόμους
Η ΟΕΦΣΕΕ καλεί τους εργαζόμενους να μη σκύψουν το κεφάλι και να διεκδικήσουν αγωνιστικά τα δικαιώματά τους
Η ομηρία των περίπου 1.000 εργαζομένων του ομίλου «ΑΛΑΠΙΣ» σε όλη τη χώρα (Αττική, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Γιάννενα, Πελοπόννησο και αλλού) κρατά χρόνια. Από το 2011, στο όνομα να «σωθεί» ο όμιλος - και με την ανοχή της πλειοψηφίας του επιχειρησιακού σωματείου - το 50% των εργαζομένων είχε βγει σε διαθεσιμότητα, ενώ όλοι είχαν μειώσεις μισθών ως και 30%. Από τον Νοέμβρη του 2012 είναι απλήρωτοι και μόνο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο είχε απολυθεί το 50% του προσωπικού (σ.σ. από τους περίπου 700 απέμειναν 350). Μάλιστα, η πλειοψηφία του σωματείου προέτρεπε τους εργαζόμενους σε «οικειοθελή» αποχώρηση.
Αμέσως μετά την κήρυξη της πτώχευσης και των απολύσεων, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) και η παράταξη που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ στο επιχειρησιακό σωματείο, έκαναν παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας, ζητώντας τριμερή συνάντηση, η οποία ορίστηκε σχεδόν δυο μήνες μετά, στις 21 Γενάρη 2014! Από τη συνάντηση έλειπαν τόσο η ηγεσία του υπουργείου, όσο και οι εργοδότες. «Αφαντοι» είναι, επίσης, οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιατρικών Επισκεπτών και του επιχειρησιακού σωματείου.
Εκπρόσωποι της ΟΕΦΣΕΕ και απολυμένοι του «ΑΛΑΠΙΣ» απαίτησαν να παρέμβει το υπουργείο Εργασίας, ώστε να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα, να εξασφαλιστούν οι αποζημιώσεις όσων απολύθηκαν με την πτώχευση και όσων είχαν φύγει «οικειοθελώς» τον Ιούνη του 2012 και να καλυφθούν τα ένσημα που χρωστάει η εταιρεία στα ασφαλιστικά Ταμεία, καθώς οι απολυμένοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με το ταμείο ανεργίας, ιδιαίτερα όσοι ήταν σε επίσχεση εργασίας.
Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας ζήτησαν να καταθέσουν υπόμνημα με τα αιτήματά τους. ΗΟΕΦΣΕΕ καλεί τους εργαζόμενους να είναι σε επαγρύπνηση και να συσπειρωθούν, ώστε να διεκδικήσουν αγωνιστικά τα δικαιώματά τους. Ερώτηση για το θέμα κατέθεσε το ΚΚΕ, απαιτώντας να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι.
«Μας ζούνε οι συγγενείς μας»
Ο Γιώργος Χάιτας, μέλος του ΔΣ του κλαδικού Σωματείου Ιατρικών Επισκεπτών Βορείου Ελλάδας και εκλεγμένος με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο σωματείο του ομίλου, είπε στον «Ριζοσπάστη»: «Είμαστε απλήρωτοι εδώ και ένα χρόνο, δεν έχουμε κανένα εισόδημα, ενώ τα δάνεια, οι λογαριασμοί "τρέχουν". Οι τράπεζες κι άλλες υπηρεσίες ζητούν χαρτί εργοδότη ότι είμαστε απλήρωτοι, αλλά ποιος θα το δώσει αυτό; Ολοι είναι άφαντοι.
Στη Θεσσαλονίκη, είμαστε περίπου 20 ιατρικοί επισκέπτες και συναντιόμαστε για να δούμε τι θα κάνουμε, ενώ η πλειοψηφία της ΠΟΙΕ είναι απούσα από κάθε αγωνιστική διεκδίκηση. Εχουμε καταλάβει, πάντως, ότι οι νομικές διαδικασίες είναι χρονοβόρες, κοστίζουν πολύ και οι νόμοι είναι εναντίον μας με τον έναν ή τον άλλον τρόπο».
«Είμαστε σε εξαθλίωση. Απλήρωτοι και από τον ΟΑΕΔ και από την επιχείρηση», προσθέτει η Μίνα Νικολάκη,εκλεγμένη με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο επιχειρησιακό του «ΑΛΑΠΙΣ». «Τώρα είναι σαν να μην υπάρχει εργοδότης, ο σύνδικος είναι υπεύθυνος και δεν εμφανίζεται κανένας από την επιχείρηση. Ολοι μας αντιμετωπίζουμε πρόβλημα επιβίωσης, μας στηρίζουν οι συγγενείς...», προσθέτει.