Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΝΟΣ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ(στηρίζεται από το Π.Α.ΜΕ)
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσα-συνάδελφε,
στο παρακάτω απόσπασμα πρακτικού από την 19-12-2013 συνεδρίαση του Δ.Σ. του νοσοκομείου μας ανακοινώνεται το τέλος της ΣΣΕ.

«Ομόφωνα αποφασίζει
2. Η ισχύς της ΣΣΕ για τους εργαζόμενους του Γ.Ν.Θ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ λήγει την 31-12-2013 και μετά τη μετενέργειά της την 31-03-2014, ημερομηνία κατά την οποία παύουν να ισχύουν οι κανονιστικοί όροι της, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που ρυθμίζουν τις άδειες των εργαζομένων, κατά τρόπο ευνοϊκότερο των διατάξεων του ως άνω νόμου».
  Η Διοίκηση δεν χρειάζεται να μπει στον κόπο να την καταγγείλει. Η απόφαση αυτή της διοίκησης απασχόλησε το Δ.Σ. του σωματείου μας στην έκτακτη συνεδρίασή του στις 20/01/2014. Αναλύοντας την κατάσταση και λαμβάνοντας υπόψη όλες επιμέρους παραμέτρους, προτείναμε στο Δ.Σ. την άμεση σύγκλιση Γενικής Συνέλευσης για ενημέρωση των εργαζομένων και σχέδιο κινητοποιήσεων για την υπεράσπιση της ΣΣΕ στη γραμμή «ούτε βήμα πίσω», δηλαδή τίποτα λιγότερο απ’ αυτά που προβλέπει η σύμβαση του 2011. Για να μη δοθεί στη Διοίκηση νομικό «πάτημα» ότι το σωματείο καταγγέλλει τη ΣΣΕ, βάλαμε ως αίτημα την ανάκληση της παραπάνω απόφασης. Ως μέσο πίεσης προτείναμε πολύμορφες δράσεις(συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των εργαζομένων στη Διοίκηση, στάση εργασίας κλπ.) που θα κλιμακώνουν τον αγώνα. Γενικές Συνελεύσεις για εκτίμηση  των κινητοποιήσεων και αποφάσεις για τη μορφή της κλιμάκωσης.
Η πλειοψηφία από την πλευρά της, πρότεινε να σταλεί έγγραφο στη Διοίκηση που να λέει ότι για το σωματείο η ΣΣΕ δεν λήγει στις 31/03/2014. Ως «κινητοποίηση» πρότειναν την επίδοση του εγγράφου από τα μέλη του Δ.Σ. Πρότειναν επίσης Γενική Συνέλευση την οποία στο τέλος δεν έβαλαν σε ψηφοφορία. Απέφευγαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις μας τι είδους κινητοποιήσεις θα προτείνουν στη Συνέλευση, γιατί όπως είπαν, θέλουν τη «διαφύλαξη της εργασιακής ειρήνης κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων»!!! Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επιδόθηκαν σε μια άνευ προηγουμένου διαστρέβλωση των ξεκάθαρων θέσεών μας. Μετά την εκδήλωση της πρόθεσης της Διοίκησης για συνάντηση με το σωματείο, θέτουμε το ερώτημα στην πλειοψηφία: οδηγούμαστε σε νέα διαπραγμάτευση; Σ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης ήταν υπέρμαχοι των Συλλογικών Συμβάσεων. Δεν μας είπαν όμως ποιών. Μήπως αυτών με λιγότερα; Μήπως ατομικών που τις βαφτίζουν συλλογικές;

Εμείς τους δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι στο όνομα της υπογραφής μιας νέας ΣΣΕ δεν θα συναινέσουμε σε καμιά περίπτωση στην επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων. Η βελτίωση της θέσης των εργαζομένων πέρα των προβλεπόμενων του 2011 είναι για μας μονόδρομος.