Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Με διαμαρτυρίες υποδέχτηκαν τον υπουργό Υγείας οι εργαζόμενοι του Θριάσιου νοσοκομείου (ΦΩΤΟ)
Από τις διαμαρτυρίες στον υπουργό Υγείας

Μαχητική διαμαρτυρία εργαζομένων και ασθενών στο Θριάσιο νοσοκομείο ματαίωσε «φιλανθρωπική» φιέστα του υπουργείου Υγείας, για τον εξωραϊσμό της κυβερνητικής πολιτικής.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης επισκέφτηκε το νοσοκομείο σήμερα το πρωί, για να παραδώσει υγειονομικό υλικό από μια «φιλανθρωπική» οργάνωση. Οι εργαζόμενοι με συνεχή συνθήματα και με το πανώ στα χέρια κατήγγειλαν συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Τόνισαν ότι τα νοσοκομεία δε χρειάζονται «φιλανθρωπίες», αλλά πλήρη κρατική χρηματοδότηση.
Ο υπουργός επισκέφτηκε τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου, η οποία ωστόσο υπολειτουργεί καθώς  τα μισά κρεβάτια είναι κλειστά, λόγω της τεράστιας έλλειψης γιατρών.
Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων Θριάσιου νοσοκομείου σημειώνει: «Η επίσκεψη του υπουργού υγείας στο νοσοκομείο μας έγινε την ώρα που ψηφίζουν την κατάργηση της πρωτοβάθμιους δημόσιας υγείας, οργανώνουν το κλείσιμο δεκάδων νοσοκομείων και ετοιμάζουν απολύσεις - διαθεσιμότητες, εμπορευματοποιούν την υγεία και περικόπτουν τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων με αποτέλεσμα τεράστιες ελλείψεις σε υλικό και προσωπικό.
Αυτή την ώρα η κυβέρνηση, παρουσία του αρχιεπίσκοπου και του υπουργού υγείας, διάλεξε να οργανώσει “φιλανθρωπική” φιέστα στο Θριάσιο νοσοκομείο με παράδοση δωρεάς υγειονομικού υλικού, θέλοντας να γιορτάσει την παράδοση ενός “ολοκλήρου κοντέινερ” για όλα τα νοσοκομεία της Αττικής (περίπου μια κούτα για κάθε νοσοκομείο…!!!) .
Απέναντι σε αυτή τη πρόκληση το σωματείο εργαζομένων οργάνωσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Μαζί με ασθενείς και εργαζομένους και με συνθήματα όπως: δεν έχουμε ανάγκη τη φιλανθρωπία - κάτω τα χέρια από τα νοσοκομεία, δωρεάν υγεία για όλο το λαό για κάθε μετανάστη και ανασφάλιστο και με δυναμική παρουσία στο χώρο της παράδοσης του υλικού όπως και σε κάθε χώρο που επιχείρησε να επισκεφθεί, ματαιώθηκε η σχεδιασμένη φιέστα. (Χαρακτηριστικό είναι ότι ο αρχιεπίσκοπος δεν εμφανίστηκε και η προσπάθεια να κάνει δηλώσεις ο υπουργός απέτυχε).
Προσπαθώντας να σώσει τα προσχήματα ο υπουργός προσπάθησε να επισκεφθεί τμήματα του νοσοκομείου όπου, πέρα από τη παρουσία των εργαζόμενων, συνάντησε και την αποδοκιμασία των ασθενών για την πολιτική του, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει, οριστικά, αμήχανος.
Το σωματείο εργαζομένων δηλώνει ότι η επιτυχημένη απάντηση στις προκλήσεις του υπουργείου υγείας θα βρει συνέχεια στους μαζικούς αγώνες για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και καλεί τους εργαζομένους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία στις 6 Φλεβάρη και στη συγκέντρωση στο υπουργείο υγείας».
Με τυμπανοκρουσίες και τεράστια καθυστέρηση τα εγκαίνια του Οφθαλμιατρείου Αθηνών
Αμέσως μετά ο υπουργός Υγείας πραγματοποίησε παραβρέθηκε στα εγκαίνια του ανακαινισμένου ιστορικού κτιρίου του Οφθαλμιατρείου Αθηνών.
Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός»σημειώνει ότι «Δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια πέρασαν για να αποκαταστήσουν οι κυβερνήσεις και οι ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας το ιστορικό κτίριο του Δημοσίου Οφθαλμιατρείου Πανεπιστημίου και Σίνα, μετά τις ζημιές που υπέστη από το σεισμό του 1999.
Και ενώ για πολλά χρόνια δίνονταν τεράστια ποσά (περίπου 11.500 ευρώ  μηνιαίως) για την ενοικίαση διπλανών κτιρίων, χορηγούνταν με το σταγονόμετρο κονδύλια για τις εργασίες αποκατάστασης του παλαιού κτιρίου που προχωρούσαν με ρυθμό χελώνας.
Σήμερα, εμφανίζεται η πολιτική ηγεσία με τυμπανοκρουσίες να εγκαινιάσει ένα νοσοκομείο που έπρεπε να έχει επαναλειτουργήσει πλήρως, εδώ και χρόνια,  καλύπτοντας τις μεγάλες ανάγκες σε εξειδικευμένη οφθαλμολογική περίθαλψη, και που τώρα ακόμη μπαίνει σε λειτουργία χωρίς να μπορεί να καλύψει όλες τις υπηρεσίες του Οφθαλμιατρείου Αθηνών.
Είναι η ίδια η συγκυβέρνηση και ο Υπουργός Υγείας που, εφαρμόζοντας την πολιτική της ΕΕ και του κεφαλαίου, από τη μια βάζουν το ένα λουκέτο μετά το άλλο στα Νοσοκομεία και στις υπάρχουσες δημόσιες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και δυσκολεύουν ολοένα περισσότερο την πρόσβαση των ασθενών σε υπηρεσίες υγείας. Ενώ περικόπτουν δραματικά τις λειτουργικές και μισθολογικές δαπάνες νοσοκομείων, μειώνουν κλίνες, ετοιμάζουν απολύσεις εργαζομένων στην ΠΦΥ, χαρατσώνουν τα φτωχά και μεσαία στρώματα με κάθε τρόπο, την ίδια στιγμή απαιτούν ανοχή και κατανόηση στο όνομα της καπιταλιστικής κρίσης. Απαιτούν και κλακαδόρους στο αντιλαϊκό τους έργο.
Τους καταγγέλλουμε και καλούμε τους υγειονομικούς και το λαό σε διαρκή αγώνα και συμμαχία για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Παλεύουμε για αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν και υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών υγείας να πάψει η υγεία, το φάρμακο, η πρόνοια να είναι εμπόρευμα».