Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Στην πρώτη γραμμή το λαϊκό πρόβλημα της Υγείας
Σημεία από τη συζήτηση στη σύσκεψη που διοργάνωσε η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ την περασμένη Παρασκευή
Από τη δράση των Λαϊκών Επιτροπών για τα ζητήματα της Υγείας
Η δράση των συνδικάτων και των Λαϊκών Επιτροπών για τα οξυμένα προβλήματα του λαού, με αιχμή αυτό της Υγείας, συζητήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής, στη σύσκεψη που διοργάνωσε η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ.
Κυρίως, αναδείχθηκαν οι εξής ανάγκες και στόχοι: Τα σωματεία να ανοίξουν το θέμα της Υγείας στους χώρους δουλειάς. Η δράση σωματείων και Λαϊκών Επιτροπών να είναι εξειδικευμένη ανά κλάδο, περιοχή, κατηγορία πληθυσμού. Να τονιστεί το αίτημα για αποδέσμευση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από τα ασφαλιστικά ταμεία και αυτή να παρέχεται αποκλειστικά από το κράτος σε όλους δωρεάν. Ιδιαίτερο βάρος να δοθεί στη συσπείρωση υγειονομικών, φαρμακοποιών κ.λπ.
Εκ μέρους του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, τονίστηκε η ανάγκη, με συσκέψεις και γενικές συνελεύσεις, περισσότερος κόσμος να μάθει για τις εξελίξεις στην Υγεία, την αιτία και το χαρακτήρα των μέτρων, τα αιτήματα των ταξικών δυνάμεων. Οπως σημείωσε εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, οι άλλες δυνάμεις δεν διεκδικούν αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας και Φάρμακο, αλλά υποστηρίζουν το δημόσιο και επιχειρηματικό τομέα.
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ήταν αντίθετες με τον ΕΟΠΥΥ, γιατί ήταν και είναι εργαλείο μείωσης των παροχών, αλλά και με όλους τους νόμους - προ και μετά μνημονίου - που μετέτρεψαν σταδιακά τα νοσοκομεία σε «μαγαζιά».
«Δεν υπερασπιζόμαστε την υπάρχουσα ή την προηγούμενη κατάσταση, διεκδικούμε ο πλούτος που παράγουμε να μας επιστρέφεται με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας, διεκδικούμε την Υγεία που δικαιούμαστε και όχι επιπέδου "κοινωνικών ιατρείων", χωρίς να ερχόμαστε σε αντιπαράθεση με τον κόσμο που εξαναγκάζεται και σπρώχνεται από την κυβέρνηση και άλλους, σε τέτοιες λύσεις», είπε.
Θετική πείρα και δυνατότητες
Εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών υπογράμμισε την εκρηκτική κατάσταση στα σχολεία, με τα παιδιά ανασφάλιστων γονιών να αντιμετωπίζουν πρόβλημα ακόμη και στον εμβολιασμό, ή για να εξεταστούν από παθολόγο και καρδιολόγο, προκειμένου να συμμετάσχουν στο μάθημα της γυμναστικής.
Οι σύλλογοι των εκπαιδευτικών έχουν πάρει πρωτοβουλίες για να εξετάζονται όλα τα παιδιά δωρεάν. Επίσης, χιλιάδες εκπαιδευτικοί του ιδιωτικού τομέα ή αναπληρωτές και ωρομίσθιοι στα δημόσια σχολεία, δεν καταφέρνουν να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων, για να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
«400.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και βιοτέχνες δεν έχουν Ασφάλιση οι ίδιοι και οι οικογένειές τους», σημείωσε εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΒΕ. Οπως είπε, όλοι αυτοί ήταν συνεπείς για χρόνια με τα ασφαλιστικά ταμεία και αν χρωστάνε ένα χρόνο στον ΟΑΕΕ, χάνουν την ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Αναφέρθηκε σε περιπτώσεις ΕΒΕ που πάσχουν από ανίατες ασθένειες και δεν μπορούν να συνεχίσουν τη θεραπεία τους, αλλά και στις δυναμικές παρεμβάσεις της ΠΑΣΕΒΕ στον ΟΑΕΕ και στο υπουργείο Υγείας, με τις οποίες έγινε εφικτό να νοσηλευτούν στα δημόσια νοσοκομεία.
Στη δράση της Λαϊκής Επιτροπής Βύρωνα, με κινητοποιήσεις στον ΕΟΠΥΥ, στο Κέντρο Υγείας και σε ψυχιατρικές δομές, που κινδυνεύουν με κλείσιμο μέχρι το 2015, αναφέρθηκε εκπρόσωπός της. Οπως είπε, η συλλογή υπογραφών άνοιξε πολλές συζητήσεις και η ανταπόκριση ήταν η μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλο ζήτημα. Επίσης, ασκήθηκε πίεση και το θέμα της Υγείας συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Για τις άσχημες συνθήκες Υγείας και Ασφάλειας και την υπερεντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς, μίλησε εκπρόσωπος του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής: Εργαζόμενοι παθαίνουν κρίσεις πανικού και παραιτούνται, τα ακουστικά στα τηλεφωνικά κέντρα τα μοιράζονται πολλά άτομα, ενώ λόγω της αποσπασματικής ελαστικής εργασίας, οι εργαζόμενοι με δυσκολία καταφέρνουν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα ένσημα. Υπήρξε εργαζόμενη που χρειάστηκε να χειρουργηθεί, αλλά της έλειπαν λίγα ένσημα και το ΣΕΤΗΠ παρενέβη στο υπουργείο Υγείας.
Τα προβλήματα θα οξυνθούν
Με το 2ο κύμα διαθεσιμότητας - απολύσεων το θέμα των ανασφάλιστων στο Δημόσιο θα οξυνθεί. Ηδη τα μεγάλα κενά στις υπηρεσίες καλύπτονται με τα πεντάμηνα, αλλά και οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου είναι αντιμέτωποι με τις πληρωμές, τις μεγάλες αναμονές για εξετάσεις, νοσηλεία, τις υποβαθμισμένες υπηρεσίες, είπε εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Δημοσίου.
Εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου, μιας περιοχής που μαστίζεται από την ανεργία, τόνισε πως χρειάζεται να «φτάσουμε σε περισσότερο κόσμο, με ντουντούκες στις γειτονιές, να πάμε σε όλα τα σπίτια, να καταγράψουμε όλες τις ανάγκες».
Εκπρόσωπος συλλόγων εκπαιδευτικών και της Λαϊκής Επιτροπής Ηλιούπολης αναφέρθηκε σε νηπιαγωγούς που δεν παίρνουν άδειες για απαραίτητες θεραπείες και εξετάσεις, επειδή δεν υπάρχει κάποιος να τους αναπληρώσει, στα παιδιά ανασφάλιστων, που, με κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις εξετάζονται δωρεάν. Την ίδια ώρα, δήμαρχοι των περιοχών μαζί με πολυεθνικές και επιχειρήσεις Φαρμάκου - Υγείας, «τριγυρίζουν» στα σχολεία και βαφτίζουν «πρόληψη» τις διαφημιστικές τους καμπάνιες.
Πλούσια δράση παρουσίασαν οι Λαϊκές Επιτροπές Ελευσίνας, Ασπροπύργου, δήμων Πειραιά, Αιγάλεω, Περιστερίου, αλλά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ.