Χωρίς τέλος τα χαράτσια για τα φάρμακα
Μόνο η μεταφορά των ΜΗΣΥΦΑ στα σούπερ μάρκετ θα διπλασιάσει τη δαπάνη γι' αυτά
Μια αγορά 300 εκ. ευρώ, που περιλαμβάνει 806 κωδικούς Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ - φάρμακα που πληρώνει εξολοκλήρου ο ασθενής) επιχειρεί να διπλασιάσει το υπουργείο Ανάπτυξης, με την υιοθέτηση της πρότασης του ΟΟΣΑ για τη διάθεση αυτών των φαρμάκων από τα σούπερ μάρκετ, που εκτιμάται ότι θ' αυξήσει κατά 100% τον τζίρο από τέτοια σκευάσματα.
Αυτό αναφέρθηκε χτες σε κοινή συνέντευξη Τύπου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ). Μέχρι τώρα, τα ΜΗΣΥΦΑ διατίθενται από τα φαρμακεία ή χορηγούνται από τα νοσοκομεία. Για τα φάρμακα αυτά, οι ασθενείς πληρώνουν στα φαρμακεία 200 εκ. ευρώ. Αλλα 100 εκ. ευρώ χρεώνονται ετησίως τα νοσοκομεία από την παροχή των ΜΗΣΥΦΑ σε νοσηλευόμενους.
Ο ΕΟΦ υποστηρίζει ότι τα ΜΗΣΥΦΑ πρέπει να συνεχίσουν να διατίθενται από τα φαρμακεία γιατί, εκτός των άλλων, η διάθεση μέσω των σούπερ μάρκετ εγκυμονεί κινδύνους για τους ασθενείς. Οπως ειπώθηκε, η μεταφορά των ΜΗΣΥΦΑ στα ράφια των σούπερ μάρκετ θα οδηγήσει άμεσα σε αύξηση του τζίρου κατά 20%.
Χτύπημα θα δεχτούν και τα φαρμακεία αν αναλογιστεί κανείς ότι το Γενάρη του 2014, όπως αναφέρθηκε, 1.085 φαρμακεία, λόγω της κρίσης, δε θα εισπράξουν ούτε ένα ευρώ, γιατί τα ποσά που δικαιούνται έχουν κατασχεθεί από τις τράπεζες, τις ΔΟΥ και τις φαρμακοβιομηχανίες. Οι φαρμακοποιοί ανακοίνωσαν ότι, σε περίπτωση που προωθηθεί η ρύθμιση για τα ΜΗΣΥΦΑ, θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.
Εκτός όμως από τα ΜΗΣΥΦΑ, οι ασθενείς υποχρεώνονται να πληρώσουν από την τσέπη τους και φάρμακα 1.000 κωδικών που βγήκαν από τη λεγόμενη «θετική λίστα» φαρμάκων, επειδή οι εταιρείες που τα παράγουν ή τα διακινούν δεν προχώρησαν στις προβλεπόμενες επιστροφές προς τον ΕΟΠΥΥ.
Οι συνολικές πληρωμές - συμπεριλαμβανομένων και των συμμετοχών μέχρι 25% - των ασθενών για φάρμακα έφτασαν μεσοσταθμικά το 2013 στο 21%, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΦΣ. Δηλαδή στα 2,371 δισ. ευρώ που πλήρωσε ο ΕΟΠΥΥ το 2013 πρέπει να προστεθούν και άλλα 630,27 εκ. ευρώ που βγήκαν από τις τσέπες των αρρώστων.
Για το 2014, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, η μεσοσταθμική συμμετοχή θα εκτιναχτεί στο 32%. Δηλαδή στα 2 δισ. ευρώ που έχει προϋπολογιστεί να πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ, θα πρέπει να προστεθούν και άλλα 941,17 εκ. ευρώ που θα πληρώσουν από την τσέπη τους οι ασθενείς. Μόνο από το 1 ευρώ ανά συνταγή, υπολογίζεται ότι θα εισπραχτούν 70 εκ. ευρώ!
Συνολικά, το 2013 ο τζίρος για τα φάρμακα ήταν της τάξης των 5,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3 δισ. διατέθηκαν μέσω των φαρμακείων και τα υπόλοιπα 2,5 δισ. στα νοσοκομεία. Το 78% του συνολικού τζίρου κατευθύνθηκε στα πουγκιά της φαρμακοβιομηχανίας - ντόπιας και ξένης. Το υπόλοιπο 22% το μοιράστηκαν οι φαρμακοποιοί και οι φαρμακαποθήκες, οι οποίοι εμπλέκονται στη διάθεση φαρμάκων μόνο από τα φαρμακεία. Οι εταιρείες διαθέτουν απευθείας τα φάρμακά τους στα νοσοκομεία.