Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Οι επιχειρηματίες μπαίνουν πιο βαθιά στα νοσοκομεία
Την εκχώρηση όλων των τομέων των δημόσιων νοσοκομείων στην επιχειρηματική δραστηριότητα, από τους οποίους εξαιρεί για την ώρα την ιατρική και νοσηλευτική υπηρεσία, προωθεί η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όπως προκύπτει από δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας Α. Μπέζα, στη διάρκεια της επίσκεψης στο νοσοκομείο της Πρέβεζας.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αν θα συνεχιστεί η εκχώρηση τομέων όπως η καθαριότητα και η σίτιση σε ιδιώτες, ο υφυπουργός Υγείας είπε ότι η πρακτική αυτή εφαρμόζεται στην Ελλάδα, όπως σε όλη την Ευρώπη, εδώ και χρόνια. Αυτό, υποστήριξε προκλητικά, «δεν είναι ιδιωτικοποίηση»! Αντίθετα, όπως είπε, προσφέρει ευελιξία στο νοσοκομείο, γιατί του δίνει την ευκαιρία να προσανατολιστεί στο κυρίως έργο, που είναι η παροχή υπηρεσιών υγείας.
Στο μεταξύ, ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) στη Βουλή, άρχισαν οι διαδικασίες για τη μεταφορά των δομών του ΕΟΠΥΥ στο δημόσιο σύστημα υγείας. Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ, εκδόθηκε έγγραφο από τη Διοίκηση του Οργανισμού, με το οποίο προβλέπεται η καταγραφή του πάσης φύσεως υλικού και η παραλαβή του, μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή.
Ο Σύλλογος καταγγέλλει ότι το πάσης φύσεως υλικό (αναλώσιμο - υγειονομικό - πάγιος εξοπλισμός) είναι τεράστιας αξίας και κινδυνεύει να αχρηστευτεί μέσα στον ένα μήνα που θα παραμείνουν κλειστές οι Μονάδες Υγείας. Την Πέμπτη στη 1 μ.μ. θα γίνει πανυγειονομική συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου για την ΠΦΥ.