Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Τη Δευτέρα η κατάθεση του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Τη Δευτέρα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τονομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) πουεμπορευματοποιεί παραπέρα το δημόσιο τομέα της υγείας σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.
Το νομοσχέδιο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπ. Υγείας αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή με τη διαδικασία του επείγοντος. (Επισυνάπτεται ολόκληρο στο τέλος της σελίδας). 
Ο νέος φορέας θα ονομάζεται Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) και πιστοποιεί την αντικατάσταση των μέχρι τώρα δημόσιων μονάδων Υγείας με έναν αχταρμά από δομές που θα λειτουργούν με ευθύνη του κράτους, ιδιωτών και ΜΚΟ.
Ειδικότερα, οι μονάδες του ΕΟΠΥΥ θα μεταφερθούν στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) και στις σχέσεις τους με τον Οικογενειακό Γιατρό (ΟΓ). Σε πρώτη φάση θα γίνει διοικητική ενοποίηση των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ με τα Κέντρα Υγείας (ΚΥ). Με άλλα λόγια, θα επιχειρηθεί η κάλυψη της χρόνιας γύμνιας στην ΠΦΥ εκ των ενόντων, με βάση το προσωπικό των ΚΥ και όσο απομείνει απ' τον ΕΟΠΥΥ καθώς και τις ήδη λειτουργούσες υποδομές. Σε επόμενο στάδιο θα υπάρξει ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός ώστε να δημιουργηθούν οι μεγάλες μονάδες που θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση. Δηλαδή, το επόμενο βήμα θα είναι και οι συγχωνεύσεις στην ΠΦΥ, με δημοσιονομικά κατά βάση κριτήρια.
Επίσης, θεσπίζεται ο ιδιώτης οικογενειακός γιατρός, ο οποίος μαζί με τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας και των πολυϊατρείων θα αξιολογούν τα περιστατικά που χρήζουν ανάγκη περίθαλψης σε νοσοκομείο. Ως οικογενειακοί γιατροί μπορούν να εργαστούν όσοι είναι γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι. Να σημειωθεί ότι κάθε ασφαλισμένος μπορεί να αλλάξει οικογενειακό γιατρό μία φορά το έτος.
Στο νομοσχέδιο γίνεται αναφορά στη διαθεσιμότητα - κινητικότητα του προσωπικού του ΕΟΠΥΥ. Απ' τους 9.400 εργαζόμενους και γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, οι 7.920 θα μεταφερθούν στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ). Στον ΕΟΠΥΥ θα παραμείνουν 1.400 εργαζόμενοι στην κεντρική υπηρεσία και στις 57 περιφερειακές υπηρεσίες, που στην πλειοψηφία τους είναι διοικητικοί υπάλληλοι, 200 φαρμακοποιοί και 15 γιατροί.
Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, μόνιμοι και αορίστου χρόνου, που θα αποφασίσουν να εργαστούν στο ΠΕΔΥ, είναι υποχρεωμένοι να κλείσουν τα ιατρεία τους, καθώς θα έχουν πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.
Έως ότου όμως μεταφερθούν στις νέες θέσεις, τόσο οι γιατροί όσο και οι λοιποί εργαζόμενοι τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας για ένα μήνα. Το διάστημα αυτό θα λαμβάνουν τα τρία τέταρτα των αποδοχών τους.
Μέσα σε οκτώ μήνες από την ολοκλήρωση της μετάταξης των εργαζομένων, οι γιατροί αξιολογούνται και κατατάσσονται αυτοδικαίως σε θέσεις κλάδου ιατρών ΕΣΥ, του ΠΕΔΥ.
Σημειώνεται ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία κινητικότητας του προσωπικού του ΕΟΠΥΥ προς τις ΔΥΠΕ, οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης θα παρέχονται στους ασφαλισμένους του Οργανισμού από τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, τα Κέντρα Υγείας και τους συμβεβλημένους γιατρούς.
Την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο έχει ήδη εκφράσει η Ομοσπονδία των Γιατρών του ΕΟΠΥΥ που έχει αποφασίσει παράταση των απεργιών μέχρι τις 17 Γενάρη και τη σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου την προσεχή Κυριακή στην Αθήνα.
Επίσης, την προσεχή Δευτέρα συγκαλεί έκτακτη συνέλευση και ο Σύλλογος των Γιατρών του ΕΟΠΥΥ Αττικής στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», ώρα 10.30 π.μ.