Συμφωνημένη με την ΕΕ η διάλυση των ψυχιατρείων
Κυνική ομολογία της υφυπουργού Υγείας στη συνάντηση με τους απεργούς
«Πολιτική υποχρέωση» θεωρεί η συγκυβέρνηση την εφαρμογή των συμφωνιών που ξεκίνησαν το 2000 οι κυβερνήσεις με την ΕΕ, στο πλαίσιο του «Ψυχαργώς» και οδηγούν στο οριστικό κλείσιμο των ψυχιατρείων το 2015. Την απάντηση αυτή έδωσε χτες η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή σε αντιπροσωπεία των σωματείων των εργαζομένων απ' τα ψυχιατρεία Αττικής, Δρομοκαΐτειο και Θεσσαλονίκης που συναντήθηκε μαζί τους, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας τους.
Στη συνάντηση, η υφυπουργός έκανε καθαρό ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει το κλείσιμο των ψυχιατρείων στο όνομα της «αποασυλοποίησης». Είπε ότι στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής θα έχουν καθοριστικό ρόλο οι ΜΚΟ, παρότι αναγνώρισε ότι είναι ακριβότερες απ' τις δημόσιες δομές και ότι σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έχουν «καθαρό» ρόλο. Ακόμα είπε ότι θα γίνουν μετακινήσεις και απ' τις εξωνοσοκομειακές δημόσιες δομές, παραπέμποντας έτσι σε συμπτύξεις μεταξύ τους, για να εξοικονομηθούν χρήματα.
Οταν οι εργαζόμενοι ρώτησαν πού θα μεταφερθούν οι ψυχικά πάσχοντες η απάντηση ήταν πως θα ενημερωθούν γι' αυτό, χωρίς να μπορεί να απαντήσει που υπάρχουν οι χώροι που θα τους υποδεχτούν. Τέλος, όσον αφορά την κινητικότητα είπε ότι δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, για να καταλήξει με τη γνωστή διαβεβαίωση ότι «οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ανησυχούν».
Μιλώντας στους εργαζόμενους, ο Σπ. Χαλβατζής που παραβρέθηκε στη συγκέντρωση, είπε ότι το ΚΚΕ εξέφρασε την αντίθεσή του στην εφαρμοζόμενη πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ καθώς και στην εκχώρηση της Ψυχικής Υγείας στις ΜΚΟ. Σύμφωνα με υπολογισμούς των επιστημόνων, η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει 1.800 δημόσια ψυχιατρικά κρεβάτια αλλά έχει μόλις 1.400. Αν κλείσουν και τα ψυχιατρεία, τότε η κατάσταση θα γίνει εφιαλτική.