Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ
Αδυνατεί να προσφέρει στοιχειώδεις υπηρεσίες
Περισσότερα περιστατικά -ακόμη και τα πιο απλά- συσσωρεύονται στον «Ευαγγελισμό» και σε άλλα νοσοκομεία της Αθήνας
Από κινητοποίηση ενάντια στην κατάργηση της Πολυκλινικής
Οι πλέον στοιχειώδεις υπηρεσίες, που δεν καλύπτουν ούτε βασικές ανάγκες για Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), παρέχονται στα Εξωτερικά Ιατρεία της Πολυκλινικής Αθηνών. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για συρρίκνωση και αυτών των ανεπαρκών υπηρεσιών ΠΦΥ που απευθύνονταν κυρίως στους κατοίκους της Αθήνας, αφού έχει κλείσει το 3ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ και χάθηκαν κι αυτά τα εξωτερικά ιατρεία που είχε. Η Πολυκλινική είναι ένα από τα οκτώ νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που καταργήθηκαν τον Αύγουστο.
Τώρα λειτουργεί σαν δομή ΠΦΥ, με ορισμένα τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία (Καρδιολογικό, Παθολογικό, Διαβητολογικό, Νευρολογικό, Ενδοκρινολογικό, Νεφρολογικό, Ουρολογικό, Οφθαλμολογικό, Γαστρεντερολογικό, ΩΡΛ, Ρευματολογικό), για λίγες ώρες, από τις 8 π.μ. - 3 μ.μ. Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών έχει καταργηθεί. Δε λειτουργεί μέχρι ώρας το χειρουργείο για επεμβάσεις της μιας μέρας (βραχείας νοσηλείας), ενώ όταν ανοίξει θα είναι μόνο για οφθαλμολογικά περιστατικά.
Αλλά και τα παραπάνω εξωτερικά ιατρεία, δεν προσφέρουν ούτε τα βασικά, αφού δε λειτουργούν ακόμη το Τμήμα Αιμοληψιών (βιοχημικό - μικροβιολογικό - αιματολογικό εργαστήριο) και το Ακτινολογικό Τμήμα. Περισσότερα περιστατικά συσσωρεύονται στον «Ευαγγελισμό» και σε άλλα νοσοκομεία της Αθήνας, ακόμη και αυτά που δε χρειάζονται νοσοκομειακή φροντίδα.
«Αυτό δεν είναι ΠΦΥ...»
«Ερχόμαστε στο γιατρό κυρίως για συνταγογράφηση φαρμάκων. Μας γράφει και εξετάσεις τις οποίες πρέπει να κάνουμε αλλού -είτε στο δημόσιο νοσοκομείο, είτε στον ιδιωτικό τομέα με συμμετοχή 15%», λένε ασθενείς. Δηλαδή ακόμη και για μια εξέταση αίματος, για μια ακτινογραφία, θα πρέπει να απευθυνθούν στα νοσοκομεία!
«Δεν είναι ΠΦΥ αυτό. Σε ένα Κέντρο Υγείας είναι απαραίτητο να υπάρχουν εργαστήρια για εξετάσεις που χρησιμεύουν στη διάγνωση. Αλλιώς, ας γυρίσουμε στη δεκαετία του '50 για να μην έχει το κράτος έξοδα για την Υγεία...», λένε οι δυο εργαζόμενοι του τμήματος Αιμοληψιών, που κάθονται κάθε μέρα άπραγοι ενώ τα μηχανήματα του εργαστηρίου παραμένουν σε αχρηστία. Σχολιάζουν ακόμη το ενδεχόμενο οι αιμοληψίες να μεταφέρονται στα εργαστήρια του «Ευαγγελισμού»: «Υπάρχουν περιπτώσεις -π.χ. σε υποψία εμφράγματος- που πρέπει μέσα σε 20 λεπτά να έχουμε αποτέλεσμα. Είναι τραγικό να στέλνονται τα αίματα στον "Ευαγγελισμό"...».
Μεγάλη είναι η ταλαιπωρία των ασθενών ακόμα και για να κλείσουν ένα ραντεβού. Πρέπει να καλέσουν στο 1535 και να «συνομιλήσουν» με μια κασέτα. «Δεν μπορούμε να βγάλουμε άκρη. Τρώμε ένα μισάωρο να κλείσουμε το ραντεβού, ενώ πολλές φορές μας στέλνει σε άλλο νοσοκομείο. Στο μεταξύ, ακόμη κι αν περνάμε απ' έξω από την Πολυκλινική, δεν μπορούμε να κλείσουμε ραντεβού στα Ταμεία. Μας λένε να πάρουμε τηλέφωνο», σημειώνουν.
Θέλουν να κουκουλώσουν τα ράντζα
Στο μεταξύ, επικρατεί αναστάτωση για τις δυο κλινικές που σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας να μεταφέρει στην Πολυκλινική, μια Παθολογική και μια Καρδιολογική, βοηθητικές σε αυτές του «Ευαγγελισμού».
«Θέλουν να μειώσουν τα ράντζα του "Ευαγγελισμού", φέρνοντας εδώ κάποια περιστατικά. Δε γίνεται όμως να λειτουργήσουν οι δυο κλινικές χωρίς να ανοίξουν τα εργαστήρια, που πρέπει να λειτουργούν σε 24ωρη βάση αλλά και χωρίς 24ωρη παρουσία άλλων ειδικοτήτων, όπως αναισθησιολόγου, ουρολόγου, χειρουργών. Πρέπει να υπάρχει το αντίστοιχο νοσηλευτικό προσωπικό και φαρμακείο. Πώς θα γίνει; Θα εφημερεύει ο γιατρός στον "Ευαγγελισμό" και αν συμβεί κάτι έκτακτο στους νοσηλευόμενους θα έρχεται στην Πολυκλινική;», τονίζουν γιατροί και άλλοι εργαζόμενοι.
Με τέτοιες «αλχημείες», παίζοντας με την ασφάλεια των ασθενών και κάνοντας «μπαλάκι» το λιγοστό προσωπικό, προσπαθεί η κυβέρνηση να πείσει για την «αναβάθμιση» των υπηρεσιών Υγείας. Κοροϊδεύει ότι γίνεται να καλυφθούν οι σύγχρονες ανάγκες του λαού χωρίς να χρηματοδοτηθούν πλήρως οι υπηρεσίες από τον κρατικό προϋπολογισμό, να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, να δημιουργηθούν νέες δομές ΠΦΥ, πλήρως στελεχωμένες και εξοπλισμένες και κυρίως να παρέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δωρεάν σε όλους.