Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ»
Επικίνδυνη μεταφορά μολυσματικών αποβλήτων
Παρέμβαση χτες από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και Λαϊκές Επιτροπές της περιοχής
Μολυσματικά απόβλητα του «Ασκληπιείου» που ρίχνονται σε κοινά απορριμματοφόρα και πάνε στη χωματερή
Παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου «Ασκληπιείο Βούλας» και σε στελέχη της διοίκησης του Δήμου Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, έκαναν χτες το πρωί μέλη του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής και εκπρόσωποι Λαϊκών Επιτροπών της περιοχής. Αφορμή ήταν οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών ότι απορριμματοφόρα του Δήμου μεταφέρουν μέρος των νοσοκομειακών μολυσματικών αποβλήτων χωρίς να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Κάτι που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων στην υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου αλλά και των εργαζομένων στο «Ασκληπιείο».
Η συνήθης -απ' ό,τι φαίνεται πρακτική- είναι η μεταφορά των επικίνδυνων αποβλήτων αρχικά στο σταθμό μεταφόρτωσης του Δήμου και στη συνέχεια στα Ανω Λιόσια, αναμεμειγμένα με άλλα σκουπίδια. Για τα νοσοκομειακά απόβλητα, όμως, προβλέπεται ειδικός τρόπος συλλογής και απομάκρυνσης από τα νοσοκομεία. Με ευθύνη του νοσοκομείου διαχωρίζονται, φυλάσσονται σε ειδικούς κάδους, απομακρύνονται με απορριμματοφόρα - ψυγεία και οδηγούνται στον αποτεφρωτήρα του Χώρου Υγειονομικής Ταφής στα Ανω Λιόσια.
Οι εκπρόσωποι των σωματείων και των Λαϊκών Επιτροπών που πήγαν χτες στο νοσοκομείο για να διαμαρτυρηθούν, αντιμετώπισαν απειλές και ύβρεις από τη διοίκηση του «Ασκληπιείου», ενώ ειδοποιήθηκε η Αστυνομία για να τους απομακρύνει.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε πριν μερικές μέρες από τον εκλεγμένο με το ΚΚΕ δημοτικό σύμβουλο στο Δήμο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης. Σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία, με καταγγελίες εργαζόμενων στην υπηρεσία Καθαριότητας από τον περασμένο Ιούνη, που έλεγαν ότι «κατά τη διαδικασία αποκομιδής από απορριμματοφόρο του Δήμου που είναι εγκατεστημένο στο χώρο του νοσοκομείου, χύθηκε μέρος του περιεχομένου του» και διαπίστωσαν ότι «το φορτίο του περιείχε καθετήρες, ορούς με σύριγγες και λοιπά αντικείμενα», επικίνδυνα για την υγεία των εργαζομένων που κινούνται στο χώρο και πλένουν τα οχήματα μόλις αδειάσουν.
Παρά τις καταγγελίες, δεν έγινε απολύτως τίποτα και συνεχίστηκε η επικίνδυνη πρακτική. Πριν μερικές μέρες, στις 29 Οκτώβρη, έγινε και νέα καταγγελία εργαζομένων, βάζοντας την κυβέρνηση, την τοπική διοίκηση και τη διοίκηση του νοσοκομείου μπροστά στις σοβαρές ευθύνες τους.
Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Μάρτη οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ στην περιφέρεια Αττικής με αφορμή συζήτηση για τον αποτεφρωτήρα επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων στα Ανω Λιόσια, είχαν ζητήσει να καταρτιστεί εθνικός σχεδιασμός για τη διαχείριση των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων (ΕΙΑ) που θα υλοποιείται από δημόσιο κεντρικό φορέα, με δημόσιους πόρους όσον αφορά στις δημόσιες ΥΜ, ενώ οι ιδιωτικές ΥΜ θα επιβαρύνονται με τις δαπάνες που τους αντιστοιχούν.