Νοσοκομείο «Αττικόν»: Αναβολή χειρουργείων λόγω έλλειψης κονδυλίων
Αναβολή προγραμματισμένων χειρουργείων στο Νοσοκομείο «Αττικόν» εξαιτίας έλλειψης κονδυλίων ζήτησε η διοίκηση του νοσοκομείου για την εβδομάδα που πέρασε.
Ο δραστικά μειωμένος προϋπολογισμός του «Αττικόν» -από 100 εκατ. ευρώ το 2012, στα 47 εκατ. ευρώ το 2013- και η όλο και μικρότερη κρατική χρηματοδότηση, οδήγησε σε έλλειψη χειρουργικών υλικών και ιδιαίτερα των πιο ακριβών, όπως αυτά που απαιτούνται για νευροχειρουργικά, αγγειοχειρουργικά και ορθοπεδικά περιστατικά.
Έτσι η διοίκηση του νοσοκομείου επιδιώκει να βρει τα απαραίτητα χρήματα από άλλα κονδύλια (σ.σ. κωδικούς) του νοσοκομείου ώστε να καλύψει το κενό, που σύμφωνα με πληροφορίες αφορά σε πολλές χιλιάδες ευρώ. Τα προγραμματισμένα χειρουργεία, σύμφωνα με τη διοίκηση, θα αρχίσουν να γίνονται ξανά από την ερχόμενη βδομάδα.
Και το συγκεκριμένο περιστατικό δείχνει πως τα δημόσια νοσοκομεία είναι απαραίτητο να χρηματοδοτούνται αποκλειστικά και επαρκώς από το κράτος.
Η επιχειρηματική τους λειτουργία, με δικά τους έσοδα από τους ασθενείς-πελάτες και τα ασφαλιστικά ταμεία οδηγεί σε περικοπές, σε χειρότερες υπηρεσίες, σε λιγότερο προσωπικό, σε μείωση συνολικά των λειτουργικών δαπανών με θύματα τους ασθενείς και τους εργαζόμενους.