Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Ξέμειναν από εμβόλια για τη γρίπη
Οι υπολογισμοί των εταιρειών φαρμάκων για πωλήσεις στη χώρα μας σε συνδυασμό με τις περικοπές κονδυλίων στο χώρο της Υγείας, φαίνεται ότι είναι η βασική αιτία για την έλλειψη εμβολίων κατά της γρίπης αυτή την περίοδο που παρουσιάζει έξαρση. Βέβαια, για να είναι αποτελεσματικό ένα εμβόλιο, πρέπει να χορηγηθεί προληπτικά, κάτι που δεν συνέβη στη χώρα μας, λόγω της γύμνιας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, οι παραγγελίες έγιναν με βάση την κατάσταση που «επικρατούσε πέρυσι» που έγιναν παραγγελίες «και τα εμβόλια τα πετάξαμε, και δεν είναι ωραίο το κράτος να πετάει». Ο υπουργός είπε ότι δεν είναι εποχή του εμβολίου, επειδή σε 2-3 εβδομάδες το κύμα της γρίπης θα περάσει. Πρόσθεσε, όμως, ότι είναι διαθέσιμα τα αντιικά φάρμακα μέσω των φαρμακείων των νοσοκομείων.
Οι νεκροί απ' τη γρίπη ανήλθαν σε 62 και τα βαριά κρούσματα που νοσηλεύθηκαν τους τελευταίους δύο μήνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) είναι 183. Τώρα, συνολικά 54 άτομα βρίσκονται σε ΜΕΘ, ενώ πέρυσι είχαν καταγραφεί όλη την περίοδο 49 θάνατοι και συνολικά είχαν εισαχθεί σε ΜΕΘ 108 άνθρωποι. Την περίοδο 2011-2012, οι νεκροί ήταν 56 και οι νοσηλευθέντες σε ΜΕΘ 121.