Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Στις ΥΠΕ οι μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ
Στη χωροταξική κατανομή των μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ ανά Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) προχώρησε με απόφασή του ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου 4238/2014 για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ). Τυπικά πια οι μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ ανήκουν στις ΥΠΕ και οι 7.734 γιατροί, υγειονομικοί και διοικητικοί υπάλληλοι μεταφέρονται - εφόσον καταθέσουν εντός εφτά ημερών αιτήσεις - σε αυτές.
Η διαδικασία θα κρατήσει, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ένα μήνα, αλλά όπως εκτιμάται ο χρόνος θα είναι πολλαπλάσιος, με αποτέλεσμα νέα - και μεγαλύτερα - εμπόδια στους ασφαλισμένους για πρόσβαση στην παροχή υπηρεσιών.
Οι ασφαλισμένοι έχουν να αντιμετωπίσουν και τη λήξη των συμβάσεων των 5.000 συμβεβλημένων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ στο τέλος του Μάρτη. Για να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους θα έπρεπε να έχουν ήδη γίνει οι σχετικές διαπραγματεύσεις. Ηδη οι ασφαλισμένοι έχουν στερηθεί τις υπηρεσίες των, περίπου, 6000 γιατρών που υπηρετούσαν μέχρι τώρα στον ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα 1,8 εκ. επισκέψεις το μήνα να κατευθύνονται στα δημόσια νοσοκομεία, τα κέντρα Υγείας, τους συμβεβλημένους γιατρούς και σε άλλους ιδιώτες παρόχους Υγείας.
Χτες, τέλος, ο υπουργός Υγείας υπέγραψε την απόφαση για την τοποθέτηση στα νοσοκομεία 200 νοσηλευτών, που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα κινητικότητας του υπουργείου Παιδείας.