Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Οι προτάσεις του ΠΑΜΕ στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ

Πρόταση για την οργάνωση της πάλης από τα πρωτοβάθμια σωματεία, πάνω σε βασικά αιτήματα και άξονες πάλης, κατέθεσαν οι δυνάμεις τουΠΑΜΕ στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, η οποία συνεδρίασε για να εξειδικεύσει τις αποφάσεις του τελευταίου Γενικού Συμβουλίου.
Συγκεκριμένα, η πρόταση του ΠΑΜΕ είναι η εξής:
«Άμεσα και στο διάστημα 10-15 Φλεβάρη να γίνουν γενικές συνελεύσεις όλων των πρωτοβάθμιων σωματείων. Υπάρχει ανάγκη μαζικής αποφασιστικής απάντησης στην αδιάκοπη επίθεση που δεχόμαστε. Υπάρχει ανάγκη απεργιακής απάντησης. Η απάντηση πρέπει να δοθεί με όρους ενότητας, κοινωνικής συμμαχίας, σύγκρουσης με την κυβέρνηση και το αστικό κράτος, σύγκρουσης με ΕΕ, μονοπωλιακούς ομίλους, ΔΝΤ, τρόικα.
Προτείνουμε μέσα από τις γενικές συνελεύσεις, οι εργαζόμενοι να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους. Για το ρόλο και τη συμβολή των γενικών συνελεύσεων υπάρχει θετική εμπειρία από προηγούμενους αγώνες. Όπου έγιναν μαζικές συνελεύσεις, καλά προετοιμασμένες και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι οργάνωσαν τον αγώνα, η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ήταν μεγαλύτερη, ασκήθηκε μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση.
Το βασικό είναι το περιεχόμενο της πάλης. Η κατεύθυνση που θα έχει, οι προϋποθέσεις επιτυχίας του αγώνα και λύσης των προβλημάτων μας. Αυτό πρέπει να είναι το αντικείμενο των γενικών συνελεύσεων και όχι ο εγκλωβισμός σε μια στείρα και αδιέξοδη αντιπαράθεση για το πόσες μέρες απεργίας θα κάνουμε και μάλιστα προκαθορίζοντάς τες από τώρα. Εξάλλου, το ζήτημα αυτό θα κριθεί στην εξέλιξη του αγώνα και από τους εργαζόμενους, τη συμμετοχή και τις διαθέσεις τους».
Θέσεις για συζήτηση στις συνελεύσεις
Στη βάση αυτή, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κατέθεσαν τις παρακάτω -μεταξύ άλλων- θέσεις για συζήτηση στις γενικές συνελεύσεις: Απεργία στα μέσα Μάρτη (24ωρη ή 48ωρη), η κλιμάκωση θα κριθεί με βάση τις διαθέσεις, τη συμμετοχή και τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων. Στήριξη όποιων απεργιακών κινητοποιήσεων αποφασίσουν οι εργαζόμενοι κατά κλάδο και όπου ωριμάζουν οι προϋποθέσεις.
Το πλαίσιο αιτημάτων που προβάλλουν οι ταξικές δυνάμεις περιλαμβάνει: Καμιά απόλυση, διαθεσιμότητα, κινητικότητα. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την Υγεία, αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας για όλους. Όχι στο νέο "σχολείο ΑΕ". Σχολείο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν για όλα τα παιδιά. Ενιαίος παλλαϊκός αγώνας, κοινή δράση όλων των λαϊκών στρωμάτων και άλλα.
Αυτή την πρόταση πάλης καταψήφισαν στο σύνολό της ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Αυτόνομη Παρέμβαση», «Παρεμβάσεις». Η πλειοψηφία του Γενικού Συμβουλίου - ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, «Αυτόνομη Παρέμβαση» - αποφάσισε 24ωρη ή 48ωρη απεργία στα μέσα Μάρτη με ενδεικτική ημερομηνία τις 12 Μάρτη. Το πλαίσιο πάλης που όρισε είναι χωρίς καμιά αιχμή για την ΕΕ, υποστηρικτικό της «υγιούς» επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας.