Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Συγκέντρωση για το «Ερρίκος Ντυνάν»
Ομηροι, απλήρωτοι, με το «ένα πόδι» στην ανεργία, οι περίπου 1.000 εργαζόμενοι
Κινητοποίηση, κόντρα στο κλίμα εκφοβισμού και παραπλάνησης που καλλιεργεί η κυβέρνηση, έκαναν χτες οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» στο Μέγαρο Μαξίμου, στα πλαίσια στάσης εργασίας από τις 9 π.μ. ως τις 3 μ.μ. Οι διαδηλωτές παρέμειναν στη συμβολή των οδών Β. Σοφίας και Ηρώδου Αττικού, καθώς τους υποδέχτηκε μια κλούβα με δυνάμεις των ΜΑΤ, ενώ στο πλευρό τους βρέθηκε ο Σπύρος Χαλβατζής, βουλευτής του ΚΚΕ. Συμπαράσταση στον αγώνα τους εξέφρασε πριν λίγες μέρες αντιπροσωπεία της ΟΓΕ.
Η λειτουργία του νοσοκομείου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια έχει ως συνέπεια να κινδυνεύει με λουκέτο, όπως οποιαδήποτε επιχείρηση, ενώ οι περίπου 1.000 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από 9 έως 12 μήνες και «όμηροι» της αγοράς και της ανταγωνιστικότητας. Κατά τη χτεσινή συνάντηση με εκπρόσωπο του γραφείου του πρωθυπουργού δεν προέκυψε καμία δέσμευση σε σχέση με τα αιτήματα των εργαζομένων: Αμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων με εγγύηση του κράτους, το νοσοκομείο να περάσει στο ΕΣΥ, να χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό και να παρέχει δωρεάν υπηρεσίες Υγείας.
Ωστόσο, το κυβερνητικό κι επενδυτικό σχέδιο προβλέπει: Μείωση του εργατικού «κόστους» στο μισό (απολύσεις, μειώσεις μισθών, ελαστική εργασία), αναδιάρθρωση προσωπικού - θέσεων εργασίας, διασφάλιση τοκοχρεολυσίων, διακοπή παραγωγής χρέους. Να σημειωθεί πως το ύψος των τοκοχρεολυσίων ετησίως ανέρχεται στα 7,2 δισ. ευρώ, το συνολικό χρέος του νοσοκομείου ανέρχεται στα 285 εκατ. ευρώ και τα 96 εκατ. ανήκουν στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία έχει αναλάβει και την «εκκαθάριση» του νοσοκομείου.