Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Αβέβαιο το πότε θα ανοίξουν ξανά οι μονάδες του ΕΟΠΥΥ
Με την ονομαστική ψηφοφορία για ορισμένα άρθρα του νομοσχεδίου για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) ολοκληρώνονται την ερχόμενη Τρίτη οι ανατροπές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Ηδη, έχουν ετοιμαστεί τα σχέδια των υπουργικών αποφάσεων για το καθεστώς της διαθεσιμότητας των γιατρών και άλλων υπαλλήλων του Οργανισμού, που θα εκδοθούν μόλις δημοσιευτεί ο νόμος στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» (ΦΕΚ).
Για ένα μήνα, σύμφωνα με το νόμο, οι μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ θα είναι κλειστές. Ωστόσο, με τους μετριότερους υπολογισμούς, η διαδικασία της έκδοσης των διαπιστωτικών πράξεων για τις 8.500 διαθεσιμότητες θα χρειαστεί υπερδιπλάσιο χρόνο της μιας βδομάδας που υπολογίστηκε αρχικά. Αν σ' αυτό, συνυπολογιστούν «διάφορες καραμπόλες», το «λουκέτο» στις μονάδες του ΕΟΠΥΥ προοιωνίζεται πολύμηνο, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να στοιβάζονται στα Κέντρα Υγείας και τα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων ή να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα, πληρώνοντας χαράτσια.
Αποκαλυπτική για την κατάσταση που διαμορφώνεται είναι η σπουδή της κυβέρνησης να φέρει έκτακτη ρύθμιση για τη λειτουργία των Κέντρων Εκτίμησης της Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Οπως καταγγέλθηκε χτες στη Γενική Συνέλευση του Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Αττικής του ΕΟΠΥΥ, υπάρχει έτοιμη τροπολογία, με την οποία θα μπορούν να μετέχουν στα ΚΕΠΑ γιατροί με οποιαδήποτε σχέση εργασίας για να καλυφθούν οι ανάγκες στην εκτίμηση της αναπηρίας, καθώς έχει ήδη προκληθεί συμφόρηση.
Η Εκτελεστική Γραμματεία Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Υγειονομικού Προσωπικού του ΕΟΠΥΥ αποφάσισε τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων επ' αόριστον -θέση που υπερψηφίστηκε και στη χτεσινή συνέλευση των γιατρών της Αττικής. Τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά αντιμετωπίζονται από το προβλεπόμενο προσωπικό ασφαλείας.