Παράπλευρες συνέπειες από τα λουκέτα στον ΕΟΠΥΥ
Οι παράπλευρες συνέπειες από το κλείσιμο των 330 υγειονομικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ έρχονται σταδιακά στην επιφάνεια. Οπως καταγγέλλει, με χτεσινή ανακοίνωση, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ, μετά το λουκέτο στις δομές Υγείας, «οι πολίτες σπεύδουν στα διοικητικά υποκαταστήματα του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, προσπαθώντας να πληροφορηθούν, για τα ραντεβού με τους γιατρούς, τις υγειονομικές επιτροπές, τις αναρρωτικές άδειες, τη συνέχιση υποβολής τους στις μονάδες τεχνητού νεφρού και πλήθος άλλων υπηρεσιών των μονάδων Υγείας, που, σημειωτέον, με αρκετές από αυτές τα τοπικά υποκαταστήματα συστεγάζονται».
Η ΠΟΣΕ - ΙΚΑ εκτιμάει ακόμα ότι η καθυστέρηση επαναλειτουργίας των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ θα είναι πολύ μεγαλύτερη του ενός μήνα. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το χάος και την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων που θα ενταθεί με το κλείσιμο των δομών του ΕΟΠΥΥ.
Οπως ανακοίνωσε χτες ο Οργανισμός, στη διάρκεια της διαθεσιμότητας - κινητικότητας -δηλαδή για ένα μήνα- αυξάνει κατά 10% τη συνταγογράφηση όλων των ειδικοτήτων των 5.000 συμβεβλημένων γιατρών, των οποίων αυξήθηκαν οι επισκέψεις από 200 σε 400. Με την αύξηση κατά 10%, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ επιχειρεί να υποκαταστήσει τις υπηρεσίες των γιατρών (κοντά στις 6.000) του ΕΟΠΥΥ που μπήκαν σε διαθεσιμότητα.
Συνολικά, οι διαθεσιμότητες στον ΕΟΠΥΥ έφτασαν τις 7.734 (γιατροί, υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό), ενώ στον Οργανισμό παρέμειναν 1.320 εργαζόμενοι. Επίσης, με τη δημοσίευση του νόμου για την ΠΦΥ έληξε και η σύμβαση 150 γιατρών που πρόσφεραν υπηρεσίες στον Οργανισμό και ήταν συνέχεια των συμβάσεων που είχαν με τον ΟΑΕΕ.