Περιμένουν για μήνες οι καρκινοπαθείς
Στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Μεταξά», η υποχρηματοδότηση έχει άμεσες και δραματικές συνέπειες στους ογκολογικούς ασθενείς. Με το νέο οργανισμό μειώθηκαν οι οργανικές θέσεις του προσωπικού από 1.057 σε 799 και σήμερα υπηρετούν 564 εργαζόμενοι! Δεν καλύπτονται δηλαδή ούτε οι θέσεις που προβλέπει ο πετσοκομμένος οργανισμός...
Είναι ενδεικτικό ότι προβλέπονται 156 θέσεις γιατρών και υπηρετούν μόλις 99, ενώ καταργήθηκαν 90 κρεβάτια (από 500 σε 410). Ενώθηκαν σε ένα τα 2 ογκολογικά - χημειοθεραπευτικά τμήματα, τα 2 ακτινοθεραπευτικά και τα 2 χειρουργικά, λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού. Ενδεικτικά, η συνένωση οδήγησε να καταργηθούν 17 κρεβάτια στο Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα. Επίσης, οδηγείται σε διάλυση η Κλινική Πλαστικής Επανορθωτικής Χειρουργικής, στην οποία υπηρετεί μόνο ένας γιατρός.
Ο χρόνος αναμονής των ασθενών για εξέταση στα εξωτερικά ιατρεία έχει φτάσει στους 3-5 μήνες. Ενδεικτικά: Για ογκολογικά περιστατικά αναμονή πάνω από 2 μήνες, για αιματολογικά πάνω από 3 μήνες, γιαενδοκρινολογικά 3-5 μήνες, για ακτινοθεραπείες 2-3 μήνες. Μετά την αναμονή στα εξωτερικά ιατρεία, όπου γίνεται η πρώτη εξέταση, αν χρειαστεί εισαγωγή και θεραπείες, ο ασθενής θα περιμένει κι άλλο. Στο μεταξύ, μέχρι να εισαχθεί αυτός που θα πρέπει «αύριο το πρωί» να ξεκινήσει θεραπεία, επιδεινώνεται το στάδιο του καρκίνου και καταπολεμάται πιο δύσκολα.
Ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου για το 2014 μειώθηκε κατά 4 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα, αντιδραστήρια, υγειονομικό και άλλα υλικά. Λείπει σύγχρονος αξονικός τομογράφος και σήμερα γίνονται εξετάσεις μόνο στους ασθενείς που δεν μπορούν να μετακινηθούν. Οι υπόλοιποι παραπέμπονται σε ιδιωτικά εργαστήρια. Λόγω του αντικαρκινικού χαρακτήρα του νοσοκομείου, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, πουλώντας πανάκριβες θεραπείες, κρατούν στο χέρι τους ασθενείς. Κάθε μήνα, το νοσοκομείο καταβάλλει500.000 ευρώ μόνο για 4 φάρμακα σε συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρεία που έχει την πατέντα τους και μάλιστα απαιτεί άμεση εξόφληση για να τα αποστείλει.
«Μάχη» για τα φάρμακα
Το ΓΝ Νίκαιας απευθύνεται σε εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες, ανέργους και εργαζόμενους των συνοικιών του Πειραιά, των νησιών του Αργοσαρωνικού, ακόμη και της Πελοποννήσου. Μεσοσταθμικά το χρόνο στα Επείγοντα απευθύνονται 119.000 ασθενείς, στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία 46.000 ασθενείς και γίνονται περίπου 36.000 εισαγωγές, σε ένα νοσοκομείο με 650 κρεβάτια.
Σε κάθε εφημερία οι προσελεύσεις φτάνουν ακόμα και τις 1.600, ενώ επιβαρύνθηκε ακόμη περισσότερο από τοκλείσιμο του Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα», αλλά και από τις ανύπαρκτες σχεδόν δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Αντί να αναπτυχθεί και χρηματοδοτηθεί πλήρως, το ΓΝ Νίκαιας βρίσκεται συνεχώς «στην κόψη του ξυραφιού». Ενώ π.χ. αυξήθηκαν οι ασθενείς που απευθύνονται στο νοσοκομείο για φάρμακα, η φαρμακευτική δαπάνη του νοσοκομείου μειώθηκε το 2014 κατά 20% σε σχέση με το 2013. Πέρσι, τα 7 εκατ. ευρώ επιχορήγηση στο φαρμακείο έφτασαν μέχρι τον Αύγουστο και ανά διαστήματα σημειώνονται σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα, όπωςαντιβιοτικά, αντιπηκτικά, ηπατολογικά, ορθοπεδικό υλικό, υλικά για νευροχειρουργικές επεμβάσεις, θεραπεία για τους ασθενείς με HIV/AIDS.
Είναι χαρακτηριστικό ότι γιατροί του νοσοκομείου λαμβάνουν λίστες με φάρμακα που λείπουν και καλούνται να προσαρμόσουν τη νοσηλεία και την αγωγή σύμφωνα με το τι υπάρχει στο φαρμακείο. «Καθημερινά δίνουμε μάχη για να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα φάρμακα», λένε οι εργαζόμενοι, ενώ η έλλειψη αντιδραστηρίων αυξάνει το χρόνο για να βγουν τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων στον ένα μήνα.
Εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού - καταργήθηκαν εκατοντάδες θέσεις και στο νέο οργανισμό - οφείλονται ως και 35-40 ρεπό σε νοσηλεύτριες. Τα απογεύματα και τα βράδια, στα περισσότερα τμήματα μένει ένας νοσηλευτής να φροντίζει δεκάδες ασθενείς, ενώ ένας νοσοκόμος κίνησης και δυο τραυματιοφορείς καλούνται να εξυπηρετήσουν περίπου 650 ασθενείς: Να τους προετοιμάσουν για χειρουργείο, να τους μεταφέρουν για εξετάσεις κλπ. Τις περισσότερες φορές οι νοσηλευτές κάνουν τις μεταφορές, αφήνοντας τη νοσηλεία, ή αυτό το βάρος επωμίζονται οι ίδιοι οι συγγενείς των ασθενών. Για τον ίδιο λόγο, οι κλινικές ΩΡΛ και Οφθαλμολογική συγχωνεύτηκαν σε μια, όπως και οι Κλινικές Θωρακοχειρουργική και Ουρολογική.
Σταμάτησαν οι παιδοχειρουργικές επεμβάσεις
Χωρίς ιατρικό προσωπικό έχει μείνει εδώ και μήνες η Παιδοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου «Τζάνειο». Δεν γίνονται πια χειρουργεία κι έτσι χιλιάδες οικογένειες των δήμων του Πειραιά αναγκάζονται να καταφεύγουν στα δυο Νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας, αφού τα λιγοστά παιδοχειρουργικά κρεβάτια - λιγότερα από 20 - του ΓΝ Νίκαιας, στο οποίο απευθύνονται και κάτοικοι από όλη τη Δυτική Αθήνα, δεν καλύπτουν ούτε στοιχειωδώς τις ανάγκες. Πολύ περισσότερο για τον Πειραιά και στους γύρω δήμους, με εκατοντάδες χιλιάδες πληθυσμό, απαιτείται η δημιουργία ενός σύγχρονου δημόσιου νοσοκομείου, ενός εξειδικευμένου κέντρου για παιδιά με όλες τις ιατρικές ειδικότητες και πλήρως εξοπλισμένο.
Το «Τζάνειο» αντιμετωπίζει την ίδια οικονομική «θηλιά» με όλα τα δημόσια νοσοκομεία. Ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου - διαρκώς μειούμενος - το 2013 ήταν γύρω στα 22,8 εκατ. ευρώ και το 2014 κατέβηκε στα 19,5 εκατ. ευρώ. Από το νοσοκομείο λείπουν σε καθημερινή βάση υγειονομικό και άλλα υλικά, ακόμη και τα στοιχειώδη για τη λειτουργία του και οι ασθενείς τα αγοράζουν και τα φέρνουν μαζί τους.
Την ώρα που λείπουν πάνω από 100 εργαζόμενοι για να λειτουργήσει με στοιχειώδη ασφάλεια το νοσοκομείο, με το νέο οργανισμό που διαμόρφωσε το υπουργείο Υγείας, εντελώς ενδεικτικά, καταργούνται οργανικές θέσεις γιατρών, από 250 σε 169, μειώνεται ο αριθμός των κλινών από 474 σε 430. Τα κενά επιχειρείται να «μπαλωθούν» με ειδικευόμενους, 5μηνα, σπουδαστές της Νοσηλευτικής που κάνουν την πρακτική τους. Ωστόσο, σε πολλές κλινικές του νοσοκομείου, τα απογεύματα και τα βράδια απομένει ένας νοσηλευτής υπεύθυνος για τη φροντίδα 30-50 ασθενών.