Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

ΕΟΠΥΥ: Απειλές και συκοφαντίες από την κυβέρνηση - Από Τρίτη 18 Φλεβάρη η διαθεσιμότητα γιατρών και εργαζομένων

Σε κατάσταση παράλυσης έχουν οδηγηθεί οι μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ καθώς συνεχίζεται από την κυβέρνηση η επιχείρηση παραλαβής των δομών καθώς και της ανεκτίμητης περιουσίας απ' τις τριμελείς επιτροπές του Οργανισμού. Οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στις δομές, με την παρουσία μαζικών φορέων, αρνούνται και εμποδίζουν τη διαδικασία στις μεγάλες κυρίως μονάδες αποδοκιμάζοντας σε πολλές περιπτώσεις και την παρουσία της αστυνομίας.
Η έκβαση της επιχείρησης παραλαβής και παράδοσης θα συνδυαστεί με τη διαδικασία της διαθεσιμότητας και κινητικότητας 8.500 γιατρών και υπαλλήλων, που ξεκινά από την Τρίτη 18 Φλεβάρη , καθώς  ο νόμος 4238 για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Α' 38)
Η διαθεσιμότητα και κινητικότητα θα κρατήσει σύμφωνα με τη συγκυβέρνηση ένα μήνα.Ωστόσο όμως σύμφωνα με εκτιμήσεις το χρονοδιάγραμμα της κινητικότητας θα είναι πολλαπλάσιο του ενός μηνός, με αποτελέσματα τα ήδη σωρευμένα προβλήματα να οδηγήσουν σε έκρηξη. Εγείρονται τρομακτικά ερωτήματα για το πως θα λειτουργήσουν οι Υγειονομικές επιτροπές για φάρμακα υψηλού κόστους, εξωσωματικές γονιμοποιήσεις, εγκρίσεις αδειών, νοσηλείες στο εξωτερικό κλπ, όταν οι γιατροί και οι υπάλληλοι του οργανισμού και σύμφωνα με το νόμο δεν επιτρέπεται να ασκούν «καθήκοντα κύρια και παρεπόμενα». Η πιθανή ένταξη σε αυτή τη διαδικασία των γιατρών των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας, δεν πρόκειται αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Ετσι δεν αποκλείεται και η ένταξη στις επιτροπές, για τους παραπάνω σκοπούς, ακόμα και ιδιωτών γιατρών, ανοίγοντας έτσι έναν ακόμα διάδρομο για περαιτέρω εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της υγείας.
Στο διάστημα της κινητικότητας δεν θα λειτουργούν τα τηλεφωνικά ραντεβού του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος ανακοίνωσε χτες οτι απελευθερώνεται -και για ένα μήνα- πλήρως το όριο συνταγογράφηση για τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας και των νοσοκομείων. Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΠΥΥ, οι ασθενείς θα μπορούν να συνεχίσουν να απευθύνονται στους συμβεβλημένους με τον Οργανισμό γιατρούς.
Απειλές, εκβιασμοί και συκοφαντίες
Μέσα από τη διαδικασία της παραλαβής και παράδοσης η συγκυβέρνηση προσπαθεί να φέρει σε αντιπαράθεση τους εργαζόμενους που παρέμειναν στον ΕΟΠΥΥ - και παίρνουν στις επιτροπές παραλαβής - με τους συναδέλφους τους στις μονάδες υγείας.
Εκτός απ' τον κοινωνικό αυτοματισμό προχωρά και σε απειλές και εκβιασμούς σε βάρος των γιατρών και σε συκοφαντίες των λαϊκών στρωμάτων που αγωνίζονται για δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας. 
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης κάλεσε τους γιατρούς να παραδώσουν τα κτίρια των πολυϊατρείων δηλώνοντας ότι αυτός που δεν παραδίδει, αναλαμβάνει και την ευθύνη για τις τυχόν απώλειες ή τις καταστροφές.
«Κάθε καταστροφή και του 1 ευρώ θα καταλογιστεί σε αυτούς που δεν παρέδωσαν. Όποιος θέλει να κάνει κατάληψη σε δημόσια περιουσία θα αναλάβει και την ευθύνη», ισχυρίστηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης, στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega», σε μια προσπάθεια να εκφοβίσει αλλά και να συκοφαντήσει.
Ανάλογες απειλές εκτόξευσε και μέσω του λογαριασμού του στο Twitter αναφέροντας πως «όσοι κρατήσουν Πολυϊατρεία, ας γνωρίζουν ότι αναλαμβάνουν την ευθύνη της φύλαξης. Κάθε ζημία θα τους καταλογίζεται μέσω των ΔΟΥ τους».
Τον «εξορθολογισμό των δαπανών» επικαλέστηκε η υφυπουργός Υγείας, Ζέτα Μακρή, για να δικαιολογήσει αυτή την αντιδραστική αλλαγή, μιλώντας  στην πρωινή εκπομπή του Αntena.
Ενδεικτικό της περαιτέρω εμπορευματοποίησης και της ανταποδοτικότητας που επιχειρείται μέσω αυτής της «μεταρρύθμισης» στον ΕΟΠΥΥ, ήταν η αναφορά της ότι «το κόστος των εξετάσεων θα καλύπτεται και από τον ΕΟΠΥΥ», καθώς και ότι «ορισμένες εξετάσεις θα καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ, ορισμένες θα εξαιρούνται».
Όπως είπε «όλα αυτά θα αποφασιστούν από μιά αρμόδια επιτροπή του υπουργείου», επιβεβαιώνοντας ότι οι εργαζόμενοι και τα λαικά στρώματα θα βάλλουν ακόμη πιό βαθιά το χέρι στην τσέπη για να κάνουν εξετάσεις που μέχρι τώρα ήταν δωρεάν και ότι ουσιαστικά θα διοχετεύονται εξολοκλήρου στον ιδιωτικό τομέα της υγείας, ή θα πληρώνουν τις δημόσιες δομές οι οποίες όμως θα λειτουργούν με απόλυτα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Επίσης η Ζέτα Μακρή τόνισε ότι η η μεταρρύθμιση στον ΕΟΠΥΥ είναι μια γενικότερη και αναγκαία αναδιάρθρωση που δεν αφορά μόνο το εργασιακό καθεστώς των γιατρών που απασχολούνται σε αυτόν αλλά και το  να γίνουν συνολικά οι υπηρεσίες του «καλύτερες, φθηνότερες και αποτελεσματικότερες», εννοώντας φυσικά αποτελεσματικότερες για τα μονοπώλια της υγείας.
Παράλληλα ανέφερε  ότι μέχρι τώρα στον ΕΟΠΥΥ εξυπηρετείτο το 10% των ασφαλισμένων, με τις δαπάνες για τον Οργανισμό να ανέρχονται στα 7 δισ. ευρώ, ενδεικτικό του ότι ένα τεράστιο κομμάτι των ασφαλισμένων πληρώνει ήδη αδρά τις δομές του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για να εξυπηρετηθεί και ότι ένα μεγάλο κομμάτι των δαπανών που τώρα πάνε για τον ΕΟΠΥΥ, ήδη διοχετεύονται στην ιδιωτική πρωτοβουλία, με την πίτα τώρα να διευρύνεται ακόμη περισσότερο σε όφελός της.
Και υπεύθυνες δηλώσεις!
Οπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία των Γιατρών του ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕ - ΕΟΠΥΥ) η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προχώρησε στην εκβιαστική μεθόδευση να στείλει έντυπα Υπεύθυνων Δηλώσεων του Ν.1599, προκειμένου να υπογράψουν οι γιατροί που προτίθενται, βάση του νόμου να ενταχθούν στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ).
Η ΠΟΣΕ - ΠΟΕΣΥ συνιστά τους γιατρούς που θα θελήσουν να ενταχτούν στο νέο σύστημα να υπογράψουν αίτηση, (σύμφωνα με το άρθρο 17 παρ.1 του νέου νόμου) και όχι έντυποΥπεύθυνης - Δήλωσηςτου Ν.1599.