Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Σωματείο Εργαζομένων «Ευαγγελισμού»: «Φάρμακα μέχρι τη μέση του μήνα με κοινωνικό αυτοματισμό» ο κυβερνητικός σχεδιασμός στην Υγεία

«Φάρμακα μέχρι ...τη μέση του κάθε μήνα με ενεργοποίηση του κοινωνικού αυτοματισμού». Για αυτή την κατάσταση, με βάση τους σχεδιασμούς που δρομολογεί η κυβέρνηση στον ΕΟΠΥΥ και την ΠΦΥ, προειδοποιεί με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» (ΣΕΝΕ).
Στην ανακοίνωσή του το ΣΕΝΕ σημειώνει: «Οι βάρβαρες περικοπές στη συνταγογράφηση φαρμάκων με το πλαφόν που καθιέρωσαν κυβέρνηση - κεφάλαιο και ΕΕ. έχει φέρει σε απόγνωση τους ασθενείς και σε αδυναμία παροχής υπηρεσιών μέρους των γιατρών.
Κάθε ασθενής που χρειάζεται φάρμακα, είτε απευθύνεται στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, είτε του ΕΟΠΥΥ (όσα έχουν απομείνει) είτε σε ιδιώτες γιατρούς, προσκρούει στην αδυναμία συνταγογράφησης αφού ο κάθε γιατρός δεν μπορεί να υπερβεί τον κάθε μήνα το 80% της περσινής μηνιαίας αξίας των φαρμάκων.
Η κυβέρνηση "υπόσχεται" ότι θα είναι προσωρινό το κλείσιμο, αλλά ακόμη κι έτσι, καμιά αρρώστια δεν περιμένει προσωρινά πότε θα ξαναλειτουργήσουν τα πολυϊατρεία και οι άλλες δομές. Ακόμη κι έτσι, είναι βέβαιο ότι όταν επαναλειτουργήσουν, η κυβέρνηση δεν θα αφήσει ανοιχτά ούτε τα μισά.
Κάθε μέρα βλέπουμε ένα απελπισμένο πλήθος ασθενών να καταφεύγει για συνταγογράφηση στο νοσοκομείο, αφού ο ΕΟΠΥΥ δεν λειτουργεί και οι ιδιώτες γιατροί, συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, συμπληρώνουν γρήγορα τον αριθμό των ασθενών που εξετάζουν ή συνταγογραφούν δωρεάν. Στο νοσοκομείο είτε αργεί το ραντεβού είτε πέφτουμε πάνω στο πλαφόν που όρισε η κυβέρνηση.
Είναι βάρβαρο και απάνθρωπο να ψάχνει ο ασθενής ποιος γιατρός έχει ακόμα περιθώριο συνταγογράφησης. Να ψάχνει καθένας μας σε ποιον ιδιώτη θ' ακουμπήσει το 10ευρω (τουλάχιστον!) για μια και μόνο απλή συνταγή. Δεν αντέχει να περιμένει ο άρρωστος να τον δει ο γιατρός μετά από μήνες και να εξαναγκάζεται να πληρώνει την επίσκεψη από τη τσέπη του. Εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι αναγκάζονται να τα αγοράζουν ή ακόμα και να περικόπτουν από μόνοι τους τη φαρμακευτική τους αγωγή. Μη μιλήσουμε για τους ανασφάλιστους: Τραγωδία!
Δεν θα ανεχτούμε άλλο να θησαυρίζουν οι επιχειρηματίες της Υγείας από την αρρώστια μας. Αν δεν τους σταματήσουμε τώρα, με την εφαρμογή του νέου νόμου αύριο θα πληρώνουμε ακόμα περισσότερα, ήδη έχει εξαιρεθεί πλήθος εξετάσεων από την ασφαλιστική κάλυψη, θα καθιερώσουν και πλαφόν στην αξία των εργαστηριακών εξετάσεων.
Να σταματήσει αυτό το αίσχος – τώρα.
Να πάψουμε να ξαναπληρώνουμε για εξετάσεις, φάρμακα και θεραπείες. Τα έχουμε ήδη πληρώσει πολλές φορές! Μας ληστεύει το κράτος και η εργοδοσία στους τόπους δουλειάς, μας ληστεύει ξανά με τη φορολογία, το ΦΠΑ και τα χαράτσια. Κι από όλα αυτά δεν μας επιστρέφει ουσιαστικά τίποτα σε υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας, παρά ένα "βασικό πακέτο παροχών" που ολοένα χαμηλώνει και που δεν επαρκεί για τις ανάγκες μας.
Η χυδαιότητα της συγκυβέρνησης προεκτείνεται και βάζει μπροστά το γνωστό μηχανισμό του κοινωνικού αυτοματισμού.
Η μειωμένη δυνατότητα συνταγογράφησης, σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο όγκο και την εντατικοποίηση της εργασίας καθώς και τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού όλων των κλάδων ανοίγει το δρόμο ακόμα και για επιθέσεις σε υγειονομικούς. Μέσα στο αδιέξοδό τους κάποιοι - έστω και λίγοι - επιτίθενται στο προσωπικό, στα τακτικά ιατρεία, στα επείγοντα, στις κλινικές, θεωρώντας τους υγειονομικούς υπεύθυνους, αντί να στραφούν κατά της κυβερνητικής πολιτικής και επιχειρηματιών που στερούν το δικαίωμα στην Υγεία.
Φίλοι ασθενείς και επισκέπτες,
Συνάδελφοι υγειονομικοί,
Δεν θα τους κάνουμε το χατήρι.
Έχουμε κοινό συμφέρον όλοι μας να αγωνιστούμε ενάντια σε όλους αυτούς που χρόνια τώρα μας στερούν το δικαίωμα στην Υγεία και στην αξιοπρεπή εργασία. Να ακυρώσουμε με κοινούς αγώνες αυτό που μας πνίγει. Να οικοδομήσουμε μέτωπο Υγείας εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων, ανασφάλιστων μαζί με τους μαχόμενους υγειονομικούς για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ. Να μην επιτρέψουμε να κυριαρχήσει το "διαίρει και βασίλευε" που είναι βούτυρο στο ψωμί της κάθε κυβέρνησης.
Αγωνιζόμαστε:
  • Για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας. Να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στην Υγεία! Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όσους την έχουν ανάγκη είτε ασφαλισμένους, είτε ανασφάλιστους.
  • Δημόσιο και δωρεάν Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
  • Απαιτούμε τώρα να συνεχίσουν τη λειτουργία τους τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ. Όλα τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ να εξοπλιστούν πλήρως με σύγχρονα μηχανήματα και αναλώσιμο υλικό και να λειτουργήσουν 24 ώρες το 24ωρο ως αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Κέντρα Υγείας με έμφαση στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση των ασθενειών.
  • Να σταματήσει η διαθεσιμότητα των γιατρών και των άλλων εργαζομένων. Να καταργηθεί τώρα ο περιορισμός στη συνταγογράφηση.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων».